Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

ABN Cleanroom Technology ontwikkelt mobiel labo voor Einsteintelescoop

06.03.2025

BILZEN –  ABN Cleanroom Technology en Poels Labs bouwden een mobiel laboratorium waarmee lokale en internationale bedrijven onderdelen kunnen reinigen en testen voor de Einsteintelescoop. Dit innovatieve project, gesteund door het ET-innovatiefonds van POM Limburg en het provinciebestuur, opent internationale deuren en geeft innovatie in de regio een stevige impuls.

“De Einsteintelescoop biedt Limburg de kans om zich internationaal te onderscheiden als hightechregio. Met projecten zoals dit mobiele laboratorium geven we onze ondernemers de tools om duurzaam en innovatief te groeien”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg.

Technologische doorbraak
De Einsteintelescoop wordt mogelijk dé technologische doorbraak van de toekomst. Wetenschappers willen zwaartekrachtgolven waarnemen en terugkijken naar het allereerste moment van het universum. Dit gaat gepaard met gigantische technologische uitdagingen. Om aan de strengste eisen te voldoen, moeten onderdelen onder uiterst schone omstandigheden worden geproduceerd en gecontroleerd.

Mobiele labo
Daar komt het mobiele cleanroom-laboratorium van ABN Cleanroom Technology in beeld. “Vanuit ABN Cleanroom Technology merken wij een enorm sterke vraag naar snel-inzetbare en modulaire cleanrooms. Met onze configureerbare oplossingen via het ADAPTUS-productplatform willen wij meewerken aan een sterk high-tech-ecosysteem in regio Limburg”, zegt Jo Nelissen, CEO van ABN Cleanroom Technology.

Minimale energieverspilling
Het mobiele laboratorium is uitgerust met geavanceerde sensoren die voortdurend data verzamelen over het gebruik en energieverbruik. Deze gegevens worden ingezet om het energiebeheer automatisch te optimaliseren. Dit leidt tot minimale energieverspilling, wat niet alleen de operationele kosten verlaagt, maar ook de ecologische voetafdruk drastisch verkleint.

Daarnaast zorgt het modulaire ontwerp ervoor dat het lab eenvoudig kan worden aangepast aan de behoeften van diverse sectoren, van farmacie en tot hightech-productie. “Met modulariteit bedoelen wij niet enkel het totaalproject; het is een manier van denken bij Poels Labs, waarbij ook modulair gewerkt wordt op subniveau, denk maar aan het wandontwerp. Op deze manier configureren wij de juiste oplossing voor de juiste klant, zonder onze snelheid en kwaliteit te verliezen”, zegt Gauthier Pauly, Managing Director van Poels Labs.

Investeren in de toekomst
Het ET-innovatiefonds, gelanceerd door POM Limburg en gesteund door de provincie, stimuleert de ontwikkeling van technologieën die aansluiten bij de uitdagingen van de Einsteintelescoop. Vier projecten kunnen tot 50% van hun projectkosten vergoed krijgen, met een maximum van €50.000.

Tom Vandeput: “Door projecten zoals dit mobiele laboratorium krijgen kmo’s de kans om zich te profileren in high-value-sectoren zoals fotonica, halfgeleiders en farmacie. Dit versterkt niet alleen de positie van individuele bedrijven, maar ook onze hele regionale economie.”

© POM Limburg 2025
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg