Terug naar overzicht

Traject ‘Boost Bouw Innovators’

Wanneer?
25.10.2024
Locatie?
Bouwcampus, Wetenschapspark 33, 3590 Diepenbeek

Hoe kan je als bedrijf uit de bouwsector succesvol innoveren, ondanks de tijdsdruk en talloze, opkomende trends, zoals AI, data, BIM en duurzaamheid?

Met ‘Boost Bouw Innovators’ bieden POM Limburg en Embuild Limburg jou als bedrijfsleider een nieuw en uniek innovatietraject, dat snel leidt tot minstens één succesvolle innovatie die je concurrentiepositie versterkt. We zetten als doel om tegen juni 2025 vele nieuwe innovaties op te starten, en zo de bouw nog meer als innovatieve sector op de kaart te zetten.

Het is een traject op maat van jouw bedrijf en de bouwsector, met intensieve coaching door Norsu (zie verdere info beneden), een duo van ervaren innovatieconsultants Peter Bertels en Maarten Aelvoet, en inhoudelijke ondersteuning door zowel Buildwise als VLAIO.

Fase 1 | De basisprincipes van innovatie, een innovatiescan & één goed idee

Sessie 1: 25/10 – 7u30-11uIntro tot het 4 x I innovatiemodel
  • Gebruik van het 4 x I-model voor innovatie als kader voor bedrijfsleiders om hun eigen pad uit te werken.
  • Inoefenen van concrete tools en technieken binnen elke stap van het model aan de hand van voorbeelden.
  • Focus van de sessie wordt afgestemd op basis van de resultaten van een quick scan van de deelnemers.
  • Na afloop krijgt iedereen toegang tot de volledige innovatiescan.
Sessie 2: 27/11 – 7u30-11u | Businessmodel & ecosysteem
  • Het ecosysteem van de bouwsector wordt grondig geanalyseerd en herbekeken.
  • Ondernemers gaan interactief aan de slag om nieuwe opportuniteiten te ontdekken binnen hun eigen “blauwe oceaan”.
  • De resultaten van de volledige scan worden besproken om gerichte inzichten te bieden.
Sessie 3: 4/127u30-11u | Minstens één goed idee per bedrijf
  • Doel van de sessie: ieder bedrijf neemt minstens één goed idee mee, gebaseerd op hun eigen uitdagingen, aangevuld door Norsu met trends uit de sector.
  • Bedrijfsleiders worden uitgenodigd om minstens drie collega’s mee te brengen omdat goede innovaties breed gedragen moeten worden binnen het bedrijf.

Fase 2 | Uitwerken van innovatieprojecten, intensieve coaching & veilige samenwerking

Fase 2 bestaat uit 7 sessies (data volgen) waarin ondernemers hun eigen project uitwerken met als doel een duidelijk innovatiedoel te bereiken, zoals het aantrekken van een eerste klant, een procesverbetering of het opstarten van een nieuw innovatieproject.

  • Deelnemers krijgen intensieve coaching in kleine peergroepen, gericht op concrete innovatiethema’s en technieken.
  • Netwerksessies bieden de kans om kennis en ervaringen te delen.

Vertrouwen is cruciaal in ons traject. We creëren een veilige, vertrouwelijke omgeving waarin deelnemers open kunnen samenwerken, zonder risico op concurrentie of misbruik van intellectuele eigendom. Peergroepen worden zorgvuldig samengesteld en deelnemers tekenen een vertrouwelijkheidsovereenkomst.

Neem deel

Dit traject is exclusief voor 20 bedrijven uit de bouwketen (architect, studiebureau, aannemer, materiaalproducent), en gericht op directie en beslissingsnemers die (nog) meer willen inzetten op innovatie. Per bedrijf (groepsniveau) neemt één vaste deelnemer deel (m.u.v. sessie 3, zie boven).

Deelname is kosteloos mits een duidelijk engagement om:

  • het hele innovatietraject (oktober ’24 – juni ’25) te doorlopen met maandelijkse bijeenkomsten (+- 10 sessies)
  • een concreet innovatiedoel voor het eigen bedrijf te bereiken

Het deelnemend bedrijf moet vrij zijn van fiscaal en sociale schulden.

Er zal een no show fee van 450 euro per sessie aangerekend worden indien het gevraagde engagement niet wordt nagekomen.

Norsu

Innovatiepartner Norsu bestaat uit een complementair team van twee innovators. Sinds 2013 bundelen ze op projectbasis de krachten om samen mooie projecten te
verwezenlijken. Zo lanceerden ze voor Kom op tegen Kanker in 2022 het Zilveren Peloton en brachten ze een zestal innovaties tot leven voor AGC Glass Europe in 2024 met de Smart Facade Hackathon.

Peter Bertels, PhD
Innovation consultant & design thinker

Peter Bertels helpt kmo’s en organisaties met design thinking en business modeling. Na heel wat inspiratiesessies voor Flanders DC (2007-2017), creëerde hij het innovatieprogramma Unleash voor BESIX Group (2017), het innovatielab voor de stad Gent (2022) en een innovatie-aanpak voor VK/Sweco (2023). Sinds 2022 is hij mede-oprichter van CIRCL, de innovatieve scale-up in de circulaire woningbouw binnen Groep Vanhout. Peter Bertels combineert een doctoraat in computerwetenschappen aan de Universiteit Gent en postdoctorale opleidingen in management, innovatie en design thinking aan de KU Leuven, Vlerick Business School en MIT Sloan School of Management.

Maarten Aelvoet
Freelance strategy consultant

Maarten Aelvoet is een ervaren strategie en innovatie consultant die bedrijfsleiders helpt vooruit te kijken en innovaties in de praktijk te brengen. Voor Matexi Groep werkte hij mee het ‘welkom in de buurt’-initiatief uit en voor Isola ontwierp hij de strategie en integratie van een digitale showroom voor tegels. Hij optimaliseerde facility management voor Groep Peeters (Kleen) en voerde badkamer- en keukenonderzoeken uit voor Van Marcke, Kwadro, Bulthaup, en Ixina, evenals ramen- en deurenonderzoeken. Maartens vermogen om strategische visie om te zetten in praktische oplossingen maakt hem een waardevolle partner voor bedrijven die willen innoveren.

Dit initiatief wordt georganiseerd in het kader van Boost Bouw Limburg, een project van POM Limburg en Embuild Limburg, met de steun van Provincie Limburg en wordt inhoudelijk ondersteund door VLAIO en Buildwise.

Praktisch

  • Locatie: Bouwcampus, Wetenschapspark 33, 3590 Diepenbeek
  • Parkeren kan probleemloos en gratis op de publiek toegankelijke parking

Inschrijven voor dit traject werd afgesloten.

Vragen? Contacteer joost.vanaelst@pomlimburg.be

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg