
Cijfer in de kijker
Vorig jaar 790 Limburgse faillissementen
Op één na hoogste aantal sinds 2005
In 2024 gingen in Limburg 790 bedrijven failliet, het op één na hoogste aantal sinds 2005. Die faillissementen resulteerde in het verlies van 2.190 jobs. Reeds drie achtereenvolgende jaren is er een stijging zichtbaar in zowel het aantal faillissementen als het banenverlies.
Sterke toename sinds de coronapandemie
Van 2013 tot het begin van de coronapandemie in 2020 kende Limburg een dalende trend in zowel het aantal faillissementen als het daaruit voortvloeiende banenverlies. Met de uitbraak van de pandemie kwamen echter veel bedrijven in de problemen. Om de economische impact te beperken, nam de overheid verschillende steunmaatregelen, waaronder een tijdelijk moratorium op faillissementen. Dit leidde in 2020 en vooral in 2021 tot een opvallende daling van het aantal faillissementen en daaruit volgend banenverlies. Na de pandemie gingen die aantallen echter opnieuw in stijgende lijn. In 2024 gingen 790 Limburgse ondernemingen failliet, het op één na hoogste aantal sinds 2005. Die faillissementen resulteerden in het verlies van 2.190 banen, het hoogste cijfer van de afgelopen tien jaar. Het overgrote deel van deze faillissementen betrof, net zoals in de rest van Vlaanderen, zeer kleine ondernemingen: in negen van de tien gevallen ging het om bedrijven met minder dan vijf werknemers. Deze groep bepaalt dan ook in grote mate de algemene trend in het aantal faillissementen.
In 2024 was Limburg verantwoordelijk voor 1 op 8 faillissementen in Vlaanderen (12,5%), een percentage dat vrijwel overeenkomt met het Limburgse aandeel in het totale aantal ondernemingen in Vlaanderen. Opvallend was echter het relatief lage aandeel van Limburg in het totale banenverlies. In 2024 vertegenwoordigde de provincie 11,4% van het banenverlies ten gevolge van faillissementen in Vlaanderen. Dit aandeel ligt al zes jaar op een historisch laag niveau.
Per faillissement gingen in Limburg 2,8 jobs verloren
In Limburg gingen in 2024 gemiddeld 2,8 banen verloren per faillissement. Dit is net iets onder het gemiddelde in Vlaanderen: 3,0 banen per faillissement. Enkel Vlaams-Brabant kende nog een kleiner banenverlies per faillissement (2,1). In Antwerpen gingen het meeste jobs verloren per faillissement. Een faillissement ging daar gemiddeld gepaard met 3,8 verloren jobs.
Ruim een derde van de faillissementen betreft bedrijven tussen 2 en 5 jaar oud
Zowel in Limburg als in Vlaanderen kwam het grootste aantal faillissementen voor bij ondernemingen die tussen de 2 en 5 jaar actief waren. In Limburg viel meer dan een derde (35%) van alle faillissementen binnen deze leeftijdscategorie (273 faillissementen). Het lijkt erop alsof de coronaperiode voor veel van deze jonge bedrijven een ferme tegenslag vormde waarvan ze niet meer hersteld geraakten. De verdeling van het aantal faillissementen naar leeftijd van de onderneming was in 2024 in Limburg overigens grotendeels te vergelijken met die in Vlaanderen.
Het grootste banenverlies deed zich in Limburg voor bij bedrijven met 10 tot 20 jaar op de teller: daar gingen in 2024 precies 611 banen verloren of 28% van het totale banenverlies in Limburg als gevolg van een faillissement. In Vlaanderen betrof het vooral ondernemingen die al 20 jaar of langer actief waren, al is dit grotendeels toe te schrijven aan het faillissement van busbouwer Van Hool in de provincie Antwerpen, dat alleen al bijna 2.500 banen kostte.
2 op 3 Limburgse faillissementen komen uit de bouw, handel en horeca
In 2024 werd de bouwsector in Limburg het zwaarst getroffen door faillissementen (230), gevolgd door de handel (163) en de horeca (124). Samen waren deze drie sectoren verantwoordelijk voor twee derde van alle faillissementen in de provincie. Deze sectoren zijn, samen met de logistiek, duidelijk oververtegenwoordigd in het aantal faillissementen in vergelijking met hun aandeel in het totaal aantal ondernemingen binnen de Limburgse economie.
Het grootste banenverlies deed zich voor in de handel, waar faillissementen in 2024 leidden tot het verlies van 588 jobs. De bouwsector volgde met 458 verloren jobs, terwijl de horeca 319 banen kwijtraakte. De industrie kende dan weer het hoogste banenverlies per faillissement: in Limburg gingen ongeveer 8 jobs verloren per faillissement. In Vlaanderen lag dit cijfer in 2024 aanzienlijk hoger (16 jobs per faillissement), ook hier grotendeels te wijten aan het faillissement van busbouwer Van Hool.
1 op 10 stopgezette ondernemingen is een faillissement
Statbel houdt cijfers bij over het totaal aantal stopzettingen van btw-plichtige bedrijven. Als we het aantal faillissementen daarmee vergelijken, blijkt in 2023 dat 1 op de 10 stopzettingen het gevolg was van een faillissement (10,1%). Dat komt quasi overeen met het Vlaamse gemiddelde, waar 11,1% van de stopzettingen faillissementen betrof. Ter vergelijking, tijdens de financieel-economische crisis tussen 2010 en 2013 lag dat aandeel bijna dubbel zo hoog. In de provincie Antwerpen waren verhoudingsgewijs de meeste stopzettingen te wijten aan een faillissement, namelijk in 13% van de gevallen. West-Vlaanderen kende het laagste aandeel faillissementen in het totaal aantal stopzettingen (9,4%).
Een uitgebreide analyse van het aantal faillissementen en het banenverlies in Limburg kan u terugvinden in onderstaande kwantitatieve analyse.
Voor meer gedetailleerde sociaaleconomische cijfers voor Limburg kan je steeds contact opnemen met de kenniscel op 011 300 100 of info@pomlimburg.be.
Publicatiedatum: 11 april 2025
Nieuw record: bijna 100.000 zelfstandige ondernemers in Limburg
Publieke sector is goed voor 35% van de Limburgse jobs, maar private sector groeit sterker
Bijna 1 op 3 Limburgse werknemers werkt deeltijds
19% van Vlaamse groene stroom komt uit Limburg
Ruim 100.000 Limburgse 55-plussers zullen arbeidsmarkt tegen 2032 verlaten
Bijna 1.500 nieuwe jobs door buitenlandse investeringen in 2023
Hoogtechnologische sector goed voor 6% van de Limburgse jobs
Naar 28,3 miljard euro toegevoegde waarde in Limburgse economie
Slechts 6% van de werknemers in Limburgse ondernemingen heeft universitair diploma
Limburg op plaats 20 van meest competitieve regio’s in Europa
Limburgse economie zet 10 miljard euro meer om
Ruim 580 miljoen euro aan buitenlandse investeringen in Limburg
1,7% meer STEM-gediplomeerden in Limburgse hoger onderwijsinstellingen in 3 jaar tijd
37% van de Limburgers gebruikt apps of slimme horloges om eigen gezondheid op te volgen
Vorig jaar dreigde armoede voor 13,4% van de Limburgers
Bedrijventerreinen goed voor ruim 40% van alle jobs in Limburg
Slechts 6,7% van de Limburgse schoolverlaters is na een jaar nog op zoek naar werk
3 op 10 Limburgse bedrijven doet aan e-commerce
1 op 4 Limburgers op arbeidsleeftijd is niet actief op de arbeidsmarkt
52% van de Limburgers beschikt niet over digitale basisvaardigheden
Groei van 34% in tewerkstelling Limburgse circulaire economie
7,2% Limburgers volgde een extra vorming of opleiding
Ruim 10% minder goederen vervoerd op Limburgse wegen
Ruim 90.000 Limburgse zelfstandigen
Dubbel zoveel starters in Limburg dan stopzettingen
Limburgse werkzaamheidsgraad blijft in 2020 steken op 71,9%
Bijna een vijfde meer Limburgse octrooien in 2020