Terug naar overzicht

Kunststofcommunity

Het gebruik van plastics blijft toenemen omwille van hun veelzijdige eigenschappen, zoals sterkte, flexibiliteit en laag gewicht. Vandaag gebruiken we 350 miljoen ton plastics. Naar verwachting zou dat tegen 2050 toenemen tot meer dan 1 miljard ton. Dat leidt tot grote uitdagingen, zoals plastic afval, gebruik van fossiele grondstoffen en CO2-uitstoot.

Een systeemtransitie is noodzakelijk. 

Tegen 2025 heeft Europa als doel voor ogen om 50% van alle kunststoffen te recycleren. Dat trekt Europa tegen 2030 op naar 55% – en voor verpakkingsafval ligt dat nog hoger. Maar om deze doelstellingen te bereiken, is er nog een hele weg te gaan. In 2019 werd in Europa minder dan 33% van het ingezamelde kunststofafval gerecycleerd.

De kunststofindustrie is goed vertegenwoordigd in Limburg. Onze provincie telt 84 kunststofverwerkende bedrijven, die goed zijn voor 4.300 jobs. En dit aantal aangevuld met 18 bedrijven, die actief zijn in kunststofrecyclage – goed voor zo’n 200 jobs. Ook in de nabije omgeving, zoals de Antwerpse Kempen, Eindhoven en Aken, is de kunststofindustrie sterk aanwezig.

Kunststofwaardeketen

Om de integratie van de Limburgse kunststofwaardeketen te verbeteren, stimuleert POM Limburg de samenwerking tussen de verschillende stakeholders in de ‘kunststofcommunity’. Het gaat om:

  • Kunststofproducenten
  • Kunststofverwerkers
  • Afvalinzamelaars
  • Kunststofrecyclagebedrijven
  • Sectorfederaties
  • De overheid
  • Kennis- en onderzoeksinstellingen

In deze community delen de stakeholders kennis en informatie om de problemen binnen de kunststofindustrie op te lossen. Daarnaast starten ze nieuwe samenwerkingsverbanden of projecten en versnellen ze innovatie om de kunststofindustrie naar een hoger niveau te tillen. Door extra te focussen op recyclage kan de nieuwe community ook een hefboom zijn voor de transitie naar een duurzamere industrie.

Kunststoffocusgroepen

POM Limburg neemt samen met de leden van de kunststofcommunity een diepe duik in enkele van de sectordomeinen, en dit via focusgroepen.

Dit kan je ook interessant vinden

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg