
THINK Healthcare symposium
Op 23 mei 2025 nodigen Health Campus, THINK3 simulatie- & innovatielab en het Centrum Eerste Lijn Limburg jou uit op een inspirerend congres over anders denken én doen in gezondheidszorg. Laat je verrassen door boeiende keynotes en praktijkgerichte voorbeelden. Trendwatcher Herman Konings daagt je uit om met een frisse blik naar verandering te kijken. Tom Verbist van designbureau Dott Achilles laat zien hoe je via design denken innovatie in de gezondheidszorg versnelt. Prof. dr. Jochen Bergs van THINK3, UHasselt vertelt hoe je valkuilen vermijdt met een gezond kritische blik. Tot slot pas je deze inzichten direct toe in interactieve workshops.
Help je dagelijks anderen, maar loop je wel eens vast in regels, tekorten of systemen die niet altijd werken? Ontdek nieuwe perspectieven om deze uitdagingen anders te benaderen via boeiende keynotes. Kom te weten wat de praktijkervaringen zijn van collega’s die, via het Health Campus Zorginnovatiefonds, innovatieve oplossingen toepasten.
- Herken je dat beslissingen vaak genomen worden op routine of gevoel?
Kritisch denken helpt je om de juiste vragen te stellen, blinde vlekken te ontdekken en vastgeroeste patronen te doorbreken. Zo maak je keuzes op basis van feiten, niet van aannames.
> Ontdek hoe een kritische blik leidde tot verbeteringen in ontslagmanagement en in een COPD-zorgtraject. - Ervaar je dat standaardoplossingen in jouw werkomgeving niet volstaan?
Zet je creativiteit in om tot frisse, realistische ideeën te komen die wél werken in de praktijk.
> Leer hoe design denken werd ingezet om het medicatieproces in thuiszorg te hertekenen en de veiligheid voor patiënten te verbeteren. - Merk je dat verbeteringen in jouw organisatie een weinig blijvende impact hebben?
Strategisch denken helpt je om keuzes te maken die verder reiken dan de dag van vandaag – en écht verschil maken op de lange termijn.
> Laat je inspireren door hoe ziekenhuizen en woonzorgcentra functiedifferentiatie structureel én werkbaar toepassen in hun organisatie.
Onderstaande workshops staan op het programma. Je wordt de dag zelf door de organisatie ingedeeld.
Workshop 1: Is elke schakel belangrijk?
Maak kennis met systeemdenken: een methode om complexe problemen te begrijpen door het hele systeem in kaart te brengen. Aan de hand van een praktische oefening ga je zelf aan de slag zodat je deze inzichten kan toepassen op jouw eigen werkplek.
Workshop 2: Beter beslissen zodat je minder naar antwoorden moet vissen – Evidence based decision making
In deze interactieve workshop ga je aan de slag met evidence-based decision-making voor strategische en organisatorische vraagstukken in de zorg. Je leert hoe je wetenschappelijke inzichten, data en best practices combineert met ervaring en stakeholderbelangen om gefundeerde beslissingen te nemen. Met praktijkvoorbeelden en hands-on oefeningen ervaar je hoe deze aanpak helpt bij beleid, procesoptimalisatie en implementatie. Zo versterk je je besluitvaardigheid en werken we samen aan een efficiëntere en toekomstbestendige zorgorganisatie.
Workshop 1: Innovatie die landt omdat je het plant.
Innovatie in de zorg klinkt veelbelovend, maar hoe zorg je ervoor dat het écht werkt in de praktijk? In deze interactieve workshop ontdek je hoe je het TIPcS framework (Technology Implementation in Primary care Settings) kunt gebruiken om technologische innovaties effectief en duurzaam te implementeren.
We gaan verder dan droge theorieën door je concrete, hands-on inzichten te bieden waarmee je direct aan de slag kunt.
Voorkom dat innovaties vastlopen door met een scherpe, kritische blik naar elke stap van het implementatieproces te kijken. Sta stil bij de randvoorwaarden, identificeer obstakels en pas je strategie aan waarbij weloverwogen keuzes je op weg helpen naar een succesvolle implementatie.
Workshop 2: Kritisch denken en simuleren. Simuleren om te leren.
Deze hands-on workshop combineert twee essentiële voorwaarden voor een goede implementatie van innovaties in de zorg: kritisch denken en het simuleren van een prototype. We bekijken een probleem kritisch, geven een oplossing voor het probleem vorm en simuleren dat prototype in een zorgsetting. Je gaat naar huis met een methodiek die je breed kan inzetten bij het denken over vernieuwing in jouw organisatie.
Workshop 1: Alleen ga je misschien sneller, maar samen zeker verder.
Tijdens deze workshop over co-creëren in Design Thinking ontdek je hoe samenwerking leidt tot innovatie. Alleen werken kan snel gaan, maar samen kom je tot diepere inzichten en duurzamere oplossingen. We doorlopen de belangrijkste fasen van Design Thinking en passen creatieve technieken toe om ideeën te versterken. Door diverse perspectieven te combineren, ontstaan verrassende en doordachte ontwerpen. Samen zetten we de kracht van collectieve creativiteit om in concrete resultaten.
Workshop 2: Probleemanalyse – Van brandjes blussen naar duurzame oplossingen.
In de zorg zijn we kampioen in symptoombestrijding, waardoor dezelfde problemen steeds terugkomen. de oorzaak is dikwijls het ontbreken van een grondige probleemanalyse. In deze workshop leer je hoe je kan stoppen met dweilen en kan focussen op het dichtdraaien van de kraan. We gaan met enkele bekende methodieken aan de slag om oorzaken grondig te analyseren en zo tot effectieve verbeteringen te komen.
OPROEP
Tijdens THINK Healthcare krijg je de kans om hun project, actieplan, onderzoek of praktijkvoorbeeld te presenteren tijdens een postersessie. Een unieke kans om jouw werk zichtbaar te maken, in gesprek te gaan met collega’s en feedback te krijgen.
Wil je meedoen?
Stuur vóór 2 mei 2025 een korte samenvatting van je project naar THINK³@UHasselt.be.
Meer info en richtlijnen voor de posterpresentatie vind je hier:
Programma
08:00 | Ontvangst
08:30 | Openingswoord
08:45 | Keynotes en praktijkvoorbeelden
- Kritisch denken door prof. dr. Jochen Bergs, THINK3, UHasselt
- Design denken door Tom Verbist, Dott.Achilles
- Strategisch denken door Herman Konings
12:00 | Lunch
13:00 | Interactieve workshops rond strategisch, kritisch en design denken
16:00 | Einde
Praktisch
- Locatie: UHasselt, gebouw D, Agoralaan, 3590 Diepenbeek
- Datum: Vrijdag 23 mei 2025
- Parkeren: parkeren kan gratis aan de locatie
Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.
Inschrijven kan tot en met 12 mei 2025.
