Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

150 organisaties tekenen voor bio-circulair bouwen

08.04.2025

POM Limburg bouwt actief mee aan regionale waardeketens voor de bio-economie

Embuild Vlaanderen, de belangenorganisatie van de Vlaamse bouwsector, lanceerde samen met onderzoeks- en innovatiecentrum Buildwise het charter bio-circulair bouwen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister Jo Brouns. De eerste zaadjes voor het initiatief werden al geplant tijdens de ‘Inspiratiedag biobased bouwen’ in mei 2024, een organisatie van POM Limburg. Die tekende dan ook mee het charter, samen met zo’n 150 andere organisaties die het gebruik van bio-circulaire materialen in de bouw willen stimuleren.

De bouw is één van de meest vervuilende sectoren, met een torenhoge afvalberg en zware ecologische voetafdruk. Naast die uitdagingen staat de rendabiliteit van de bouwbedrijven steeds meer onder druk, met winstmarges die vaak afnemen of zelfs negatief uitvallen. De transitie naar een meer digitale en circulaire bouwsector dringt zich op.

Charter bio-circulair bouwen
De ambitie is dat binnen vijf jaar één op de vijf nieuwbouwwoningen in Vlaanderen opgetrokken zijn uit bio-circulaire materialen. Tegen 2050 moeten die materialen de standaard worden. Bio-circulaire materialen zijn hernieuwbaar, herbruikbaar en energiezuinig in productie. Ze verlagen de CO₂-uitstoot en behouden een hoge restwaarde. Denk aan materialen gemaakt uit hout, vlas, stro, papiervlokken, houtwol, kurk en kalkhennep. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar verbeteren ook het binnenklimaat voor gebruikers van gebouwen. Het charter zet bovendien in op innovatie en creëert nieuwe kansen voor landbouw en duurzame bouw.

“De transitie naar een circulaire en klimaatvriendelijke economie biedt enorme kansen voor innovatie en economische groei”, vertelde minister Jo Brouns. “Dit charter draagt bij aan die omschakeling door in te zetten op duurzamere bouwmaterialen en slimmere productiemethoden. Het stimuleert nieuwe afzetmogelijkheden voor landbouwers en zorgt ervoor dat bouwmaterialen ecologisch verantwoord zijn. Een toekomstgerichte bouwsector moet inzetten op hernieuwbare, biogebaseerde materialen en efficiënter grondstoffengebruik.”

Denktank biobased Limburg
De eerste zaadjes voor het initiatief werden al geplant tijdens de ‘Inspiratiedag biobased bouwen’ in mei 2024, een organisatie van POM Limburg. Sindsdien neemt de economische regisseur van de provincie een voortrekkersrol op in de uitbouw van de biogebaseerde economie. Via de denktank biobased Limburg brengt POM Limburg diverse spelers samen om samenwerking en innovatie te stimuleren. Er wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe regionale waardeketens — van biomassa tot toepassingen in onder meer bouw en kunststoffen — en op gedeelde infrastructuur zoals biomassa- en materialenhubs.

© POM Limburg 2025
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg