Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

28 hefbomen van POM Limburg zetten koers uit voor economische groei

01.12.2023

De bruto toegevoegde waarde per werknemer, ofwel de arbeidsproductiviteit, ligt in Limburg al jarenlang zo’n 15% onder het Vlaams gemiddelde. Dit vormt een bedreiging voor de toekomstige welvaart en het economisch weefsel in de provincie.

Na voorafgaand onderzoek en gesprekken met de bedrijfswereld en diverse stakeholders stelde POM Limburg daarom begin 2023 een onderbouwde lijst samen van 28 groeihefbomen. Dat zijn toegankelijke initiatieven waarmee bedrijven vrijwel onmiddellijk aan de slag kunnen om groei te realiseren. In de loop van het jaar werden de hefbomen verder verfijnd en gecommuniceerd, o.a. via persberichten en via de verschillende POM-kanalen. Voor iedere hefboom werd ook een ludieke cartoon ontworpen die later in de communicatie een prominente rol zullen spelen.

Bovendien werd een aantal verdiepende onderzoeksactiviteiten verricht met als doel om bijkomende inzichten te verwerven rond het productiviteitsvermogen van de Limburgse economie en de groeihefbomen die ondernemingen kunnen inzetten om hun productiviteit te verhogen. Voorbeelden daarvan zijn de kwantitatieve en diverse thematische analyses die door POM zelf werden uitgevoerd, essays die werden geschreven door de Limburgse hoger onderwijsinstellingen en een bedrijfseconomische analyse die werd uitgevoerd door een gespecialiseerd onderzoeksbureau.

De implementatie van de groeihefbomen gebeurt in nauwe samenwerking met de Limburgse sociale partners, onderwijsinstellingen en middenveldorganisaties. Zowel onderzoek, communicatie als implementatie van de groeihefbomen worden in 2024 verdergezet.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg