Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

3,4 miljoen euro Vlaamse steun voor biomedisch onderzoekscomplex en hoogtechnologisch bewegings- en revalidatielab UHasselt

29.08.2023

Health Campus Limburg DC krijgt verder vorm. In 2026 zal er een nieuw biomedisch onderzoekscomplex komen op de campus in Diepenbeek, waar geavanceerde technologieën binnen de gezondheidszorg uitgebouwd worden. Ook het voor Europa unieke hoogtechnologische MOVE Lab voor bewegingsanalyse en revalidatie krijgt een plaats op de Health Campus. Kostprijs is 13,6 miljoen euro. Naast eerder toegekende steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, maakt ook de Vlaamse regering nu 3,4 miljoen euro vrij.  

Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw: “Vlaanderen investeert als regio meer dan 3,6% van het BBP in onderzoek & ontwikkeling en daarmee behoren we tot de absolute wereldtop. Dat hoeft niet te verbazen, het is dan ook van levensgroot belang voor de kenniseconomie en dé locatie voor voedselinnovatie die we zijn. Het zijn projecten als deze BIOMED VISION en MOVE Lab die onze steun en investeringen meer dan verdienen. We mogen daar fier op zijn.  Universiteit Hasselt en betrokken partners mogen daar fier op zijn. We moeten hier als Vlaamse Regering blijven in ondersteunen, zowel door onze jongeren warm te maken voor onderzoek en innovatie, als door te investeren in onze hogescholen, universiteiten en kenniscentra; maar ook door onze kmo’s en bedrijven te stimuleren in die innovatie.” 

De Vlaamse levensverwachting blijft stijgen. Lag de gemiddelde levensverwachting in het jaar 2000 nog op 77,8 jaar, dan was dat in 2022 al 82,6 jaar. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee, zeker om personen zo gezond mogelijk ouder te laten worden. Meer onderzoek binnen de gezondheidszorg is dan ook nodig. UHasselt werkt daarom samen met POM Limburg aan Health Campus Limburg DC in Diepenbeek, een plek waar alle innovatie binnen de zorg en life sciences plaats krijgt. 

“Binnen het economisch actieplan SALKturbo legden we de ambitie vast om van Limburg een toonaangevend zorglabo te maken. Health Campus Limburg DC vormt daarvan de spil. Als provinciebestuur investeren we dan ook fors in de Diepenbeekse campus. De bijkomende steun vanuit Europa en Vlaanderen is een erkenning van de hoge en kwaliteitsvolle ambities van zowel provincie als universiteit. Ons streven is om impact te creëren die ook buiten de provinciegrenzen voelbaar is. De ontwikkeling van het indrukwekkende poortgebouw, dat fungeert als open innovatiecentrum voor de zorg, zit nu in een stroomversnelling. Zo zal het bouwteam dit najaar al een vergunningsaanvraag indienen en is de eerstesteenlegging voor dat poortgebouw gepland voor 2024. Dit najaar nog opent gebouw 3 van BioVille – een project van LRM, UHasselt en POM Limburg. Maar ook het Health Businessdistrict op de campus bevindt zich in een onderzoeksfase door provincie en POM. Vele initiatieven die op termijn één geheel zullen vormen en een echt ecosysteem rond zorg en health realiseren”, zegt Tom Vandeput, Limburgs gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. De Health Campus krijgt nu verder vorm dankzij de goedkeuring van Europese en Vlaamse middelen voor twee nieuwe projecten binnen UHasselt.  

Biomedisch onderzoekscomplex: BIOMED VISION
Het bestaande onderzoeksinstituut BIOMED op campus Diepenbeek zal tegen 2026 uitgebreid worden met een volledig nieuw biomedisch onderzoekscomplex. In het gebouw van minstens 3.100 m² worden gespecialiseerde technologische platformen in zowel biotechnologisch als medisch onderzoek ondergebracht. De biotechnologische platformen richten zich op biomedische beeldvorming, cellulaire analyse en datawetenschappen. De medische platformen richten zich op preventieve geneeskunde en digital health. Ze versterken de expertise van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED), het Limburg Clinical Research Center (LCRC, in samenwerking met de ziekenhuizen Jessa en ZOL) en het universitair MS centrum (UMSC, in samenwerking met het Noorderhart ziekenhuis) van Universiteit Hasselt. “Deze platformen zullen het (bio)medische onderzoek aan UHasselt versterken, maar ook een boost geven aan heel wat – vaak jonge – bedrijven op de Health Campus die van al deze nieuwe technologieën gebruik kunnen maken”, zegt prof. dr. Veerle Somers, decaan van de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen aan UHasselt.  

In oktober 2024 zullen de werken aan het nieuw onderzoeksgebouw starten. De opening is voorzien in het voorjaar van 2026. Het project met een totale kostprijs van 12 miljoen euro, waarvan UHasselt de helft financiert, kan rekenen op zowel 3 miljoen euro Europese steun via EFRO-middelen als ook op 3 miljoen euro Vlaamse steun vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO). 

Hoogtechnologisch bewegingslab: MOVE Lab
In de nieuwe gebouwen van de faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt zal het hoogtechnologische MOVE Lab komen. In dit lab, dat het reeds bestaande GRAIL bewegingslab aan UHasselt sterk zal uitbreiden, kan er onderzoek gevoerd worden op een high-tech stap- en balansplatform dat volledig omgeven is door een koepel waarin personen helemaal ondergedompeld worden in een virtual reality-omgeving. Hier kunnen onderzoekers personen allerhande bewegingen laten uitvoeren, die ze dan met hogeresolutiecamera’s in detail registeren en op hetzelfde moment kunnen analyseren.  

“Met het MOVE Lab, dat nergens anders in het vasteland van Europa te vinden is, kunnen we nieuwe revalidatietechnologieën testen en ontwikkelen, ook in samenwerking met internationale bedrijven”, zegt prof. dr. Pieter Meyns, coördinator van het MOVE bewegingslab. “Dit lab zal het bewegings- en revalidatie onderzoek niet alleen aan UHasselt versterken, maar onze universiteit ook internationaal op de kaart zetten. Daarnaast zal het ook nieuwe revalidatiegerichte bedrijven trekken naar de Health Campus die de unieke combinatie van technologieën van het lab kunnen gebruiken om nieuwe (co)creaties te ontwikkelen in bijvoorbeeld (revalidatie)zorg, farmaceutische industrie, (top)sport, gaming- en entertainmentindustrie, en maakindustrie.” 

Het MOVE bewegingslab zal in juni 2024 gelanceerd worden en heeft een kostprijs van 1,6 miljoen euro. Ook dit project krijgt 400.000 Europese steun via EFRO en 400.000 euro Vlaamse steun via FIO. 

Als UHasselt zijn we heel erg dankbaar dat we deze projecten kunnen realiseren en zo mee vorm kunnen geven aan de toekomstige Health Campus”, zegt Bernard Vanheusden, rector van UHasselt. “Hier zullen kennisinstellingen, het bedrijfsleven, zorgactoren en overheid samen zorgen voor een omgeving die stimuleert, innovatie in de zorg en life sciences aanwakkert én talent aantrekt en opleidt.” 

 

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg