Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Aannemers Vanderstraeten en Cordeel bouwen poortgebouw Health Campus

22.05.2023

Nieuwe beelden tonen imposante toegangspoort in groene omgeving

De bouw van de Health Campus in Diepenbeek raakt in een stroomversnelling. Naast het Parijs-Gents architectenconsortium Muoto-Tab is nu ook de rest van het bouwteam bekend. Aannemersbedrijven Vanderstraeten uit Lummen en Cordeel uit Temse zullen de constructie van de toegangspoort coördineren. Nieuwe beelden tonen de toegangspoort aan de Universiteitslaan, bestaande uit twee indrukwekkende gebouwen en omgeven door groen.

In 2020 ontwierp POM Limburg samen met verschillende partners een masterplan voor de campus in Diepenbeek, die recent de naam Limburg DC – waarbij DC staat voor Diepenbeek Campus – kreeg. De campus wordt een levendige en groene site naar Amerikaans model, waar kennisinstellingen, bedrijven en andere stakeholders mekaar ontmoeten. Limburg DC bestaat uit drie grote delen: de onderwijscampus met UHasselt, PXL en UCLL, Health Campus Limburg DC en Bouwcampus 2.0. De nieuwe toegangspoort maakt deel uit van de Health Campus en zal een open innovatiecentrum voor de zorg huisvesten.

Bouwteam
Eind vorig jaar werd het ontwerp van het Parijse architectenbureau Studio Muoto, in samenwerking met het Vlaamse Tab Architects, als winnaar geselecteerd na een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Het bouwteam wordt nu uitgebreid met twee aannemersbedrijven, het Lummense Vanderstraeten en bouwbedrijf Cordeel uit Temse. Health Campus-manager Roeland Buckinx: “Hoewel dat traditioneel niet de gewoonte is, kiezen we er bewust voor om de aannemer al in de voorontwerpfase te betrekken. De ervaring leert ons dat dat een positieve invloed heeft op de kost, de oplevertermijn én de kwaliteit van de uitvoering.”

Gepolijst
Het voorontwerp van Muoto-Tab werd de voorbije maanden verder gepolijst, en dat levert nu nieuwe beelden op. Roeland Buckinx: “De toegangspoort is het gezicht van de campus naar de buitenwereld, en moet een letterlijke reflectie zijn van de torenhoge ambities van de site. De poort bestaat uit twee delen, een poort- en een parkeergebouw, met een verbindende brug tussen de twee. Niet alleen de imposante architectuur, maar ook het groene karakter valt onmiddellijk op. Dat is trouwens ook in lijn met Amerikaanse campussen, die vaak omgeven zijn door natuur.”

Paradepaardje
In het poortgebouw, als hoofdgebouw van de Health Campus, komen allerhande faciliteiten die samenwerking in zorginnovatie stimuleren. Roeland Buckinx: “Het paradepaardje is een grote aula op de tiende verdieping met een adembenemend zicht op de volledige campus.” In het lagere parkeergebouw is ruimte voorzien voor horeca. Bijzonder is dat de toegangsweg tot de campus door dat gebouw loopt. “Bezoekers wisselen in het parkeergebouw dus letterlijk hun auto voor een fiets, step of een ander duurzaam transportmiddel.”

Eerste steen in februari ‘24
De komende negen maanden zullen architecten en aannemers nauw samenwerken als bouwteam om het voorontwerp verder te optimaliseren, en dit zonder aan het oorspronkelijke concept te raken. “We voorzien nu dat de eerste steen in februari 2024 gelegd kan worden, en rekenen dat het ongeveer twee jaar zal duren om de toegangspoort te bouwen. De realisatie is mogelijk dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling”, aldus Roeland Buckinx.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg