Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Bouwcampus 2.0 presenteert parkeergebouw tijdens Open Wervendag

24.05.2024

Tijdens Open Wervendag nodigen POM Limburg, Embuild Limburg en aannemer Democo het publiek uit voor een exclusieve blik achter de schermen van het nieuwe parkeergebouw op Bouwcampus 2.0, één van de twee grote themacampussen van Limburg Diepenbeek Campus. Bezoekers mogen zich verwachten aan een interactieve rondleiding doorheen dit innovatieve modulaire complex.

Bouwcampus 2.0, een gezamenlijk project van POM Limburg, Embuild Limburg en UHasselt, staat voor gedurfde experimenten en grensverleggende ideeën. “Op Bouwcampus 2.0 draait alles om innovatie in de bouw”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. “Met een focus op digitale en circulaire bouwtechnieken, beperkt materiaalgebruik en maximale aanpasbaarheid, zal Bouwcampus 2.0 een voorbeeld zijn van ‘practice what you preach’. Het is een cruciale stap naar een duurzame en innovatieve bouwsector, waar we met die nieuwe bouwmethoden de uitdagingen van morgen aangaan. Hier wordt niet alleen gebouwd met stenen, maar met ideeën, duurzaamheid en inclusiviteit als fundamenten.”

Pionier in bouwinnovatie
Tom Vandeput gaat verder: “Bouwcampus 2.0 is niet alleen een fysieke locatie, maar het is vooral een dynamisch ecosysteem waarin kennisinstellingen zoals UHasselt, bouwbedrijven en expertisecentra samenkomen. De campus biedt een innovatieve omgeving voor onderzoek, advies, en samenwerking. Limburg zet zichzelf hiermee op de kaart als pionier in bouwinnovatie, en het nieuwe parkeergebouw is daar een tastbaar bewijs van.”

Verhaal achter de werven
“Embuild zet dit jaar tijdens Open Wervendag extra in op het verhaal achter de werven. Je eerste huis, het zwembad in je dorp, je oude basisschool, de brug die je altijd tegenkomt op je dagelijkse fietsroute: allemaal mogelijk gemaakt door de bouwsector. Het zijn de plekken waar wij ons eigen verhaal hebben kunnen schrijven. En nu, samen met het publiek, willen we blijven bouwen aan deze verhalen”, aldus Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder en directeur van Embuild Limburg. “Open Wervendag biedt ons een unieke kans om onze toewijding aan duurzaamheid en innovatie te demonstreren. We willen niet alleen de deuren van onze bouwplaatsen openen, maar ook de geesten van onze bezoekers inspireren, zodat we samen kunnen bouwen aan een meer circulaire toekomst voor de bouwsector. Het parkeergebouw schrijft mee aan het verhaal van Bouwcampus 2.0, een verhaal dat bol staat van innovatie en vooruitstrevende ideeën. Deze constructie brengt ons weer een stapje dichter naar het doel om van de Bouwcampus het ecosysteem voor de gehele Limburgse bouwsector te maken.”

Flexibiliteit
Het nieuwe parkeergebouw belichaamt deze toekomstgerichte aanpak. Met de mogelijkheid om een extra verdieping toe te voegen, kan het aantal parkeerplaatsen significant worden uitgebreid. “Het gebouw staat volledig in het teken van flexibiliteit”, zegt Thibaud Demot, CEO van Democo Group. “Dankzij een modulaire constructie kan het gemakkelijk worden aangepast naar de behoeften van het moment. Denk dan bijvoorbeeld aan hogere plafonds en een centrale hellingbaan die indien nodig kan worden verwijderd. Doordat je het gebouw gemakkelijk anders kan inrichten en vorm geven, behoudt het ook op lange termijn zijn waarde.”

Realisatie in minder dan zes maanden
Opmerkelijk is ook de snelheid waarmee het gebouw is neergezet, met de volledige betonstructuur die in minder dan zes maanden tot stand kwam. Dit werd mogelijk gemaakt door het gebruik van Building Information Modelling (BIM), een digitaal 3D-model van het gebouw, en de prefab constructie van betonnen elementen. Door zonnepanelen te integreren is het gebouw zelfvoorzienend in energie en ontworpen met het oog op energie-efficiëntie.

Open Wervendag
Tijdens Open Wervendag op zondag 26 mei krijgen bezoekers een exclusieve blik op de bouwplaats, tot helemaal bovenaan het gebouw. Een bouwmaquette toont de toekomst van Limburg DC, en de informatieborden bieden de nodige context. Bovendien kunnen bezoekers enkele bouwtools uitproberen.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg