Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Calculus ontwikkelt platform om temperatuur Einsteintelescoop te monitoren

18.07.2022

POM Limburg-project levert nieuwe technologie op 

Onder impuls van POM Limburg ontwikkelt het Limburgse bedrijf Calculus een cloudplatform om de temperatuur in de ondergrondse buizen van de Einsteintelescoop zeer nauwkeurig te monitoren. De temperatuurmeting zelf gebeurt door het Nederlandse bedrijf Innovation Handling, en dit op basis van geluidsgolven. Het gaat om baanbrekende nieuwe technologie.  

De Einsteintelescoop is een ultramodern onderzoekscentrum naar de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 300 meter onder de grond gebouwd. In 2024 beslist Europa welke van de twee kandidaatregio’s, het Italiaanse eiland Sardinië of de Maas-Rijnregio, het observatorium mag bouwen. De komst van de telescoop zou de regio rond het drielandenpunt twee miljard aan investeringen en 1.500 jobs opleveren. 

Gevoelige technologie
In de telescoop wordt onderzoek gedaan naar zwaartekrachtgolven. Die worden veroorzaakt door minimale vervormingen van de aarde. Om de golven te kunnen detecteren, worden in de kilometerslange tunnels van het observatorium lasers doorheen vacuümbuizen afgevuurd op spiegels. Het gaat om bijzonder gevoelige technologie, waarbij omgevingsfactoren zoals temperatuur van cruciaal belang zijn. Elke kleine afwijking kan een grote impact hebben op de nauwkeurigheid van de metingen. De temperatuur in de buizen moet dus constant gemonitord worden.  

Cloudplatform
Calculus uit Zutendaal is gespecialiseerd in het meten en analyseren van gegevens over energieverbruik, wind, temperatuur en waterafvoer. Het bedrijf slaat nu de handen in elkaar met het Nederlandse Innovation Handling, dat innovatieve meetoplossingen ontwikkelt op basis van geluidsgolven. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelde een nieuwe sensor die de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtsnelheid meet op basis van geluidsgolven. Om de data toegankelijk te maken, giet Calculus de temperatuurmeting in een nieuw cloudplatform. Dat maakt permanente monitoring mogelijk.  

Rob Van Dun, CEO van Calculus: “We zijn bijzonder verheugd dat we dankzij POM Limburg een nieuw partnership met Innovation Handling kunnen opstarten. Op die manier verschenen ook nieuwe marktsegmenten op onze radar. De nieuwe technologie die we ontwikkelen voor de Einsteintelescoop kunnen we bovendien naadloos integreren in ons innovatief Internet of Things-gebouwenbeheersysteem.”

Wilhelm van Schaik, CEO van Innovation Handling: “Met de akoestische sensoren, ondersteund door het cloudplatform, denken we samen een goede bijdrage te kunnen leveren aan het realiseren van gecontroleerde klimaat- en procesomstandigheden binnen de faciliteiten van de Einsteintelescoop. De permanente monitoring maakt snel ingrijpen bij verstoring mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om dit unieke meetconcept ook in andere toepassingen in te zetten.” 

Link met bedrijven
POM Limburg focust zich al enige tijd op de link tussen de Einsteintelescoop en ondernemingen. Zo begeleidt POM bedrijven en stimuleert hen gericht om deel te nemen aan aanbestedingen.  

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “En met succes. Na Jansen the Building Company, Aperam en Werkhuizen Hengelhoef, is dit weer een Limburgs bedrijf dat een opportuniteit grijpt. Dat versterkt niet alleen onze kandidatuur, maar geeft ook een algemene boost aan Limburg als hightech-kennisregio.”  

Innovatie
De ontwikkelde sensortechnologie en het bijhorend platform zijn niet alleen interessant voor de Einsteintelescoop, maar kunnen ook voor ruimere markttoepassingen dienen, zoals voeding en farmacie. Maar ook voor grote gebouwen met een complex binnenklimaat, zoals musea en concertgebouwen.  

Tom Vandeput: “Op die manier zorgt de mogelijke komst van de telescoop nu al voor innovatie. Bedrijven raken geïnspireerd door de vele technologische uitdagingen die het project met zich meebrengt. Dat resulteert in revolutionaire technologieën. De Einsteintelescoop is op dit moment al een economische katalysator voor Limburg.”  

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg