Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Circulaire oplossing voor reststromen Bioracer en Houthandel Vanhove

21.04.2023

POM Limburg stelt enkele resultaten Wanderful.stream-trajecten voor

Producent van sportkleding Bioracer en Houthandel Vanhove kampen met grote hoeveelheden bedrijfsafval. Respectievelijk zo’n 1 miljoen m2 papier en 6.000 m3 hout. Daarom startten de twee in 2022 een innovatietraject binnen het Euregio Maas-Rijn Interreg-project Wanderful.stream. De resultaten van die trajecten werden recent voorgesteld tijdens het IMPACT-event in de kunstinstelling Z33.

Het Interreg-project Wanderful.stream geeft kmo’s in de Maas-Rijnregio een duw in de rug om innovatief en creatief om te springen met hun reststromen. In samenwerking met designers, technologen en businessdevelopers brengen de bedrijven hun reststromen in kaart en zetten ze om in nieuwe prototypes. Het doel is om op die manier – voor juni 2023 – 40 nieuwe prototypes te ontwikkelen. De resultaten van twee grote innovatietrajecten werden recent voorgesteld, tijdens het tweede IMPACT-event bij Z33. Tot eind april worden de prototypes in het Discovery Museum tentoongesteld.

1 miljoen m2 papier
Producent van sportkleding Bioracer uit Tessenderlo vecht tegen een afvalberg van papier. Tijdens het productieproces ontstaat er namelijk een grote reststroom van printpapier, CNC-papier en rolpapier. Zo’n één miljoen vierkante meter om precies te zijn.

Het expertenteam van Wanderful.stream ging sportief met deze uitdaging aan de slag en stelde een nieuw product voor: een ophangsysteem voor fietsen gemaakt uit de papierresten. Met behulp van een biobased bindmiddel verandert het papier in een ijzersterke fietsendrager. Die drager zou huidige systemen van metaal of kunststof kunnen vervangen. Voor de productie van het ophangsysteem wordt gekeken naar de sociale economie, meer specifiek Bewel, om enkele aspecten van het productieproces op te nemen.

6.000 m3 redden van de brandstapel
Het Kinrooise Houthandel Vanhove levert houten bekisting, die gebruikt wordt bij de productie van prefab betonwanden. Hergebruik van het materiaal is moeilijk omwille van de resten beton, kunststof en metaal. Daarom kent het hout een korte levensduur en belandt jaarlijks zo’n 6.000 m3 op de brandstapel.

Om alleen massief hout over te houden, moeten nietjes en nagels eerst uit de kringloop verdwijnen, stelden de experten van Wanderful.stream. En zo pioniert Houthandel Vanhove vandaag met afklikbare profielen. Bovendien bleek uit experimenten dat verschillende methodes het mogelijk maken om het hout te zuiveren. Daarna is het herbruikbaar voor akoestische wanden, meubels, plafonds of gevelbekleding.

Aankomende Wanderful.stream-evenementen:

  • Maart – april | Expo prototypes Wanderful.stream | Discovery Museum, Kerkrade
  • 23 maart | IMPACT-event Nederlandse innovatietrajecten | Discovery Museum, Kerkrade
  • 25 mei | Slotevent Wanderful.stream | MECC, Maastricht
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg