Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Collaboratieve robots versterken maakbedrijven

12.06.2024

POM Limburg versnelt cobot-implementatie met Interreg-project COBOTASSIST

In de maakindustrie wordt nog steeds 80% van de nabewerkingen manueel uitgevoerd. Dit zware werk is niet alleen fysiek belastend, maar de vrijkomende deeltjes kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid van medewerkers. Om dit aan te pakken, wil POM Limburg met Europese en provinciale steun de invoering van collaboratieve robots, oftewel cobots, versnellen. Samen met Sirris, SyntraPXL en Nederlandse partners lanceert POM het Interreg-project COBOTASSIST.

De afgelopen decennia heeft de maakindustrie zich steeds meer gericht op maatwerk in plaats van massaproductie. Klanten eisen steeds snellere levertijden en gepersonaliseerde producten tegen een scherpe prijs. Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg: “De maakindustrie was altijd een sterkhouder van de Limburgse economie. Hoewel de industrie nog steeds een belangrijke rol speelt in Limburg, zien we een afname in tewerkstelling en omzet. Digitalisering, robotisering en automatisering kunnen hier een oplossing bieden. Dit vraagt om een ingrijpende transformatie, maar verandering is de enige constante, ook voor productiebedrijven.”

Collaboratieve robots
Uit onderzoek van innovatiecentrum Sirris blijkt dat 80% van de nabewerkingen aan metalen en kunststoffen nog handmatig gebeurt. Dit is niet alleen arbeidsintensief, maar ook moeilijk te bemannen door een tekort aan ervaren operatoren. Bovendien zijn deze taken vaak vuil, saai en belastend, met gezondheidsrisico’s voor de medewerkers. De overstap naar automatisering is dus noodzakelijk. Cobots kunnen repetitieve en fysiek zware taken overnemen, waardoor het werk nauwkeuriger en consistenter wordt uitgevoerd. Zo kan het bedrijf medewerkers, die door automatisering beschikbaar worden, inzetten voor taken die meer toegevoegde waarde creëren. Dit leidt tot hogere kwaliteit en efficiëntie in de productieprocessen, maakt het werk aangenamer en veiliger, en verhoogt het concurrentievermogen van maakbedrijven.

COBOTASSIST
Vooral voor kmo’s is de omschakeling naar cobots een uitdaging. Om de implementatie te versnellen, werkt POM Limburg samen met zes Vlaamse en Nederlandse organisaties binnen het Interreg-project COBOTASSIST, Tom Vandeput: “Met dit project willen we Vlaamse en Nederlandse kmo’s vertrouwd maken met automatisering en collaboratieve robots.” De projectpartners bundelen hun expertise om praktische oplossingen en opleidingen te bieden die het gebruik van robots en cobots bevorderen. “In een volgende fase willen we bedrijven de tools geven om een cobot in hun nabewerkingsprocessen te integreren”, aldus Vandeput.

Projectpartners:

  • Avans Hogeschool
  • Breda Robotics
  • Fontys
  • High Tech NL
  • POM Limburg
  • Sirris
  • SyntraPXL
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg