Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

De impact van big science

07.12.2023

POM Limburg op studiebezoek naar deeltjesversneller CERN

POM Limburg zakte met enkele van haar bestuurders af naar Genève in Zwitserland voor een studiebezoek aan de wereldbekende deeltjesversneller, het CERN. Het bezoek kaderde binnen de kandidatuur van de Maas-Rijnregio voor de Einsteintelescoop. De deelnemers ervaarden vanop de eerste rij de impact die een wetenschappelijk instituut van die grootteorde op een regio heeft.

De Einsteintelescoop is een ondergronds observatorium waarmee een Belgisch-Nederlands-Duitse alliantie zwaartekrachtgolven wil detecteren en dieper de ruimte in wil kijken dan ooit tevoren. De driehoekige telescoop met 10 kilometer lange zijdes wordt zo’n 250 meter diep onder de grond gebouwd. Naast het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio is ook het Italiaanse eiland Sardinië kandidaat. In 2026 hakt Europa de knoop door.

Deeltjesversneller
De Einsteintelescoop wordt weleens vergeleken met het CERN, de wereldbekende deeltjesversneller op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Daar bestuderen wetenschappers in een kilometerslange, ondergrondse cirkel natuurkundige verschijnselen op het allerkleinste niveau. Tot op vandaag is het CERN het meest mature, succesvolle big science-instituut van haar soort. Zo’n instelling in Limburg zou niet alleen knappe koppen aantrekken, maar ook de braindrain tegengaan.

Zien is geloven
POM Limburg trok met een delegatie van haar bestuurders naar het CERN in Genève. “Zien is geloven”, klinkt het bij sectormanager maakeconomie Maxime Corvilain. “Het studiebezoek aan het CERN is een uitgelezen kans om vanop de eerste rij te ervaren wat zo’n indrukwekkend wetenschappelijk instituut voor een regio betekent, welke impact het heeft.”

Op de planning stond onder meer een bezoek aan het CERN-datacenter en het EPFL Innovation Park in Lausanne. Verder deelden enkele CERN-medewerkers in een reeks presentaties hun kennis rond aanbestedingen, medische toepassingen en ondernemerschap. Het doel van het studiebezoek? Best practices extraheren en toepassen op de valorisatiestrategie voor de Einsteintelescoop in Limburg en Vlaanderen.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg