Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

De opmars van collaboratieve robots in de maakindustrie

10.11.2022

Captain’s table van POM Limburg focust op veilige samenwerking met cobots

Op 18 oktober bracht POM Limburg op T2-campus bedrijven en experten in robotisering samen aan de captain’s table. De gespreksstof aan tafel: wat zijn de aankomende trends in de wereld van collaboratieve robots? 

POM Limburg organiseert regelmatig captain’s tables – ontmoetingen tussen interessante en innoverende organisaties. Elke bijeenkomst staat in het teken van een actueel thema of een gezamenlijke uitdaging. Wie aan tafel schuift, maakt niet alleen kennis met het aanbod, maar ook met de uitdagingen van de anderen. Het doel is om nieuwe samenwerkingsverbanden en verrijkende inzichten te creëren.

Samenwerken met robots
Collaboratieve robots, of ook wel cobots, zijn aan hun opmars bezig in de maakindustrie. Een veilige samenwerking tussen mens en robot is bij automatisering cruciaal. Daarom versterken cobots niet alleen de capaciteiten van medewerkers, maar kunnen ze tegelijk ook hun omgeving monitoren. Zo kunnen ze in de omgeving van mensen functioneren om een optimale samenwerking tussen mens en robot te waarborgen. Om die reden zullen cobots binnenkort dan ook niet meer weg te denken zijn uit het productieproces.

Cobots
Tijdens de captain’s table ‘Wat is hot in cobotland?’ wierpen de deelnemers hun blik op de toekomst en bespraken ze de aankomende trends rond collaboratieve robots. De aanwezige bedrijven grepen hun kans om hun uitdagingen en prangende vragen rond robotisering te stellen aan de experten. Uit die gesprekken bleek dat bedrijven cobots steeds vaker inzetten voor logistieke handelingen zoals het beladen van een pallet. Bovendien functioneren cobots goed in bepaalde flexibele productieomgeving. De algemene conclusie van de captain’s table? Veiligheid moet een prioriteit zijn wanneer mens en robot samenwerken.

Deelnemende experten:

  • Brubotics
  • Sirris
  • Flanders Make
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg