Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Een stad op de maan, Einstein en duurzaamheid in de spotlight op innovatiefestival

08.02.2024

POM Limburg organiseert vier events tijdens FTI Hasselt

Het innovatiefestival Flanders Technology & Innovation (FTI) zakt in maart af naar Hasselt. POM Limburg organiseert er vier events rond duurzaamheid, circulariteit en energie. Er wordt antwoord gegeven op vragen zoals ‘Kunnen we al steden bouwen op de maan?’ en ‘Hoe kunnen onderzoeksinstellingen bedrijven helpen bij de overgang naar een circulaire economie?’. Daarnaast wordt ook de energievoorziening voor de Einsteintelescoop onder de loep genomen.

Het innovatiefestival Flanders Technology & Innovation (FTI) is een initiatief van de Vlaamse overheid. Het brengt kenniscentra, privépartners en burgers samen om de grote uitdagingen van de toekomst aan te pakken. In maart vindt het festival plaats in Brussel en vijf Vlaamse steden: Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven en Hasselt. De drijfveer van FTI Hasselt is de stedelijke transitie versnellen, en daarbij ligt de focus op landbouw en voeding, energie, mobiliteit, circulariteit en urban culture.

De sterren, de maan en Albert Einstein
55 jaar na de eerste maanlanding stelt zich vandaag de vraag: “Kunnen we al steden bouwen op de maan?”. Tijdens het FTI-event van POM Limburg introduceert onderzoeker en kunstenaar in de ruimtevaart Angelo Vermeulen nieuwe concepten die bouwen duurzamer en efficiënter maken. Denk onder meer aan innovatieve bouwsystemen, 3D-printen en nieuwe, duurzame bouwmaterialen.

Europa investeert bovendien in de Einsteintelescoop, een ondergronds observatorium, om zwaartekrachtgolven te detecteren en dieper in de ruimte te kijken dan ooit tevoren. Zo’n observatorium verbruikt heel wat energie. Een veilige, betrouwbare en duurzame energievoorziening vinden, is dus een hele uitdaging. POM Limburg en UHasselt gaan tijdens FTI in gesprek met ondernemers, onderzoekers en het middelveld over welke energiebronnen geschikt zijn voor dit complexe project.

Circular Boost Café
Tijdens het Circular Boost Café van VLAIO en POM Limburg ontdekken bedrijven wat een onderzoekinstelling voor hen kan betekenen in de transitie naar een circulaire economie. Professor digitale innovatie en ondernemerschap Wim Vanhaverbeke vertelt hoe innovatie duurzame groei stimuleert en bedrijven naar een hoger niveau tilt. Zeven boeiende duo-presentaties van bedrijven en onderzoekinstellingen tonen vervolgens aan hoe een gezamenlijke inspanning kan leiden tot een circulaire toekomst.

Het vierde en laatste event focust op de slimme integratie van energie in duurzame bedrijventerreinen. Investeringen hierin bevorderen een aantrekkelijke omgeving en verbeteren de concurrentiepositie van bedrijventerreinen. Die spelen namelijk een cruciale rol in de economische activiteit van een regio.

Partners:

  • ‘Kunnen we al steden bouwen op de maan?’: Buildwise, Embuild Limburg en Embuild Vlaanderen
  • Duurzame energie voor de Einsteintelescoop: UHasselt
  • Circular Boost Café: VLAIO Team Bedrijfstrajecten
  • Energie slim integreren in duurzame bedrijventerreinen: Flux50, Kennisnetwerk bedrijventerrein management, VLAIO en RE|CORE
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg