Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Eerste spadesteek voor toegangspoort Health Campus in Diepenbeek

27.09.2024

DIEPENBEEK – Vandaag gaven gedeputeerde Tom Vandeput en burgemeester Rik Kriekels de eerste spadesteek voor de bouw van de toegangspoort van de Health Campus in Diepenbeek. De nieuwe gebouwen, ontwikkeld door POM Limburg in samenwerking met UHasselt en met steun van Europa, worden het gezicht van de campus. In het poortgebouw komen zorgpartners en kennisinstellingen samen om de zorgsector te innoveren en versterken.

Als open innovatiecentrum zal het poortgebouw van Health Campus Limburg DC een plek bieden waar innovatief onderzoek, de zorgsector en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten om de zorg van de toekomst vorm te geven.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De zorgsector is van groot economisch belang voor Limburg, met bijna één op vijf Limburgers die er werkzaam zijn. Dankzij digitalisering kunnen we niet alleen de kwaliteit van zorg verbeteren, maar ook de levensverwachting verhogen.”

Minister van Werk en Economie Jo Brouns onderstreept het belang van dit project voor Vlaanderen: “Met de Health Campus bouwen we verder aan het innovatieve ecosysteem in Limburg voor een betere gezondheidszorg. Met de 12,8 miljoen euro EFRO-steun werken we hier vanuit Vlaanderen graag aan mee. Het zorgt ervoor dat onze bedrijven, maar ook UHasselt, verder expertise kunnen uitbouwen en kunnen groeien in die biomedische wetenschappen en de zorgsector van morgen.”

Sterk ecosysteem voor een betere gezondheidszorg
De samenwerking tussen onderzoek, zorgsector en bedrijfsleven is cruciaal om het hoofd te bieden aan de uitdaging in onze gezondheidszorg. “Door de vergrijzing, de toename in langdurige zorg en het personeelstekort kunnen we niet anders dan grondig maar ook duurzaam innoveren in de gezondheidszorg. Dit complexe probleem kan alleen aangepakt worden via samenwerking. Goede ideeën via samenwerking vertalen naar toepassing in de zorg, dat is waar we in het open innovatiecentrum aan zullen werken”, zegt Roeland Buckinx, manager van de Health Campus. “Dergelijk sterk ecosysteem vormt op zich weer een aantrekking voor innovatieve bedrijven, die in de incubator BioVille of andere bedrijfsruimte op de campus een plek zullen vinden om te groeien.”

Een van de kerninitiatieven die in het gebouw gevestigd zullen worden, is het THINK3-centrum voor systeem- en procesinnovatie van UHasselt. “Het THINK³ simulation & innovation lab is een universitair civic lab voor onderwijs, onderzoek en dienstverlening in de gezondheidssector. Met dit lab willen we (zorg)organisaties ondersteunen met de uitdagingen in de gezondheidszorg en dat door zorgprofessionals, datawetenschappers, economen en andere profielen met elkaar te laten samenwerken. In het kader van zorginnovatieprojecten bouwde het THINK³ lab al heel wat ervaring op om, samen met zorgprofessionals uit de sector, innovaties te ontwikkelen en te implementeren in de gezondheidssector. Naast het THINK3-center ziet UHasselt met de uitbouw van de Health Campus ook opportuniteiten voor onderzoek en dienstverlening in de (bio)medische wetenschappen, revalidatiewetenschappen, datawetenschappen en bredere life sciences”, zegt prof. dr. Veerle Somers, decaan van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen.

Panoramisch uitzicht en groene mobiliteit
Het poortgebouw wordt meer dan enkel een toegangspoort tot de campus. Zo komt er onder andere een aula met een panoramisch uitzicht over de hele site, wat de campus nog meer zal verbinden met zijn omgeving. Het gebouw zal een centrale rol spelen in de uitstraling van de gehele Diepenbeekse campus Limburg DC, met zijn indrukwekkende architectuur en groene omlijsting. “Deze toren wordt het gezicht van Limburg DC en weerspiegelt onze ambitieuze doelen. Met zijn opvallende ontwerp wordt het vooral een echte eyecatcher”, aldus Tom Vandeput.

Aangrenzend aan het poortgebouw komt een duurzaam parkeergebouw, waar bezoekers hun auto kunnen inruilen voor fietsen of steps. Het gebouw biedt ook ruimte voor horecagelegenheden en wordt uitgerust met oplaadpunten voor elektrische voertuigen en zonnepanelen, wat bijdraagt aan de duurzame ambities van de campus.

Burgemeester van Diepenbeek Rik Kriekels: “De Health Campus is een enorme meerwaarde voor Diepenbeek. Het biedt nieuwe kansen voor werkgelegenheid en innovatie in de zorgsector. Bovendien creëert dit project een unieke verbinding tussen wetenschap, bedrijfsleven en onze lokale gemeenschap. De duurzame en vooruitstrevende aanpak van de campus sluit perfect aan bij onze visie op een groene en toekomstgerichte gemeente.”

Bouw duurt twee jaar
De realisatie van het poortgebouw, ontworpen door het Parijs-Gents architectenconsortium Muoto-Tab, wordt uitgevoerd door aannemers Vanderstraeten uit Lummen en Cordeel uit Temse. De bouw zal naar verwachting twee jaar duren.

De totale kost voor de toegangspoort bedraagt 41 miljoen euro. Het project wordt mogelijk gemaakt met provinciale steun (13,7 miljoen euro), steun van LSM (2,5 miljoen euro) en steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Vlaamse overheid (12,5 miljoen euro).

 

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg