Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Energy Mission in teken van betaalbaarheid energietransitie

23.11.2022

Congres benadrukt belang van innovatieve businessmodellen

Op 17 november organiseerde het sterke partnerschap tussen Flux50, EnergyVille, Thor Park en POM Limburg het Energy Mission-congres in de hoofdzetel van ENGIE in Brussel. Het thema van deze editie: de financiering en betaalbaarheid van de energietransitie. Niet alleen voor grote energie-infrastructuren, maar ook voor lokale initiatieven en ondernemers. De opkomst van tweehonderd deelnemers bewijst dat het thema leeft.

De energietransitie en het realiseren van de klimaatdoelstellingen vergen een doelgerichte en sectoroverschrijdende aanpak. Daarom brengt Energy Mission jaarlijks beslissers uit industrie, beleid en kennisinstellingen samen en inspireert hen via boeiende keynotes en innovatieve cases. Bovendien is het congres dé gelegenheid om in debat te gaan met andere changemakers en samen het energiesysteem te verduurzamen.

Structurele energieschaarste
Pieter Lodewijks, programmamanager bij VITO-EnergyVille, gaf het startschot voor de derde editie van Energy Mission. Met het nieuwe ‘PATHS 2050 – The Power of Perspective Platform’ schetste hij de wegen naar een klimaatneutrale energievoorziening in 2050 en het bijhorende prijskaartje. “De komende twee jaar worden gekenmerkt door een oorlogseconomie. De structurele schaarste aan energie, mede door de oorlog in Oekraïne, zal economisch en financieel pijn doen. Het zal drastische maatregelen vereisen. De uitbouw van hernieuwbare energie en de bijhorende infrastructuur is daarom prioritair”, legt Lodewijks uit.

Flexibele en financierbare transitie
De energie-infrastructuur van de toekomst brengt heel wat uitdagingen met zich mee. CEO van Elia Group Chris Peeters, ging in op de impact van de energietransitie op het netwerk. “Om de stabiliteit van het netwerk te garanderen, is flexibiliteit essentieel. Meer bepaald flexibiliteitsmarkten, slim laden en flexibiliteit op het niveau van gebouwen of in de industrie zijn van groot belang”, aldus Peeters. Banken spelen een cruciale rol in het financieren van de energietransitie. Kris Peeters, vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB), stelde de strategie van de EIB voor. “Groene waterstof is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te bereiken, maar het moet natuurlijk wel ‘bankable’ zijn. Want uiteindelijk moet die investering ook terugbetaald worden”, benadrukt Peeters.

Kennisbehoefte
De conferentie werd afgesloten met een debat over de financiering en betaalbaarheid van de energietransitie. Panelleden Kris Peeters (Europese Investeringsbank), Truike Vercruysse (Belfius), Sébastien Garnier (ASTER), prof. Mark Sanders (University of Maastricht) en Frederik Loeckx (Flux50) gingen met elkaar in gesprek onder begeleiding van moderator Leen Govaerts van EnergyVille. “Bedrijven die een investering rond energie overwegen, moeten niet alleen kijken naar de onmiddellijke return on investment”, benadrukt Sanders. “Ze moeten zich ook afvragen welk risico ze nemen als ze de investering niet doen.” Maar volgens Garnier draait het vaak om mensen die vooruit willen en creatieve wegen zoeken om hun ambities te realiseren. “Er is een hoge nood aan mensen met voldoende kennis om grote energieprojecten te realiseren”, aldus Garnier. Frederik Loeckx knikt instemmend. “Er is nood aan ondersteuning bij energetische renovatie. Voor de realisatie, het beheer en de financiering van lokale energieopwekking en -deling, zijn energiecoöperaties een actor van toenemend belang”, concludeerde Loeckx.

De volgende editie van Energy Mission vindt plaats op 19 en 20 oktober 2023 op Thor Park in Genk.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg