Blijf op de hoogte van het nieuws
Limburgradar van POM Limburg blikt positief terug op vorig jaar maar economische toekomst blijft erg onzeker
Ondanks corona was 2021 een goed jaar voor de Limburgse economie. Dat blijkt uit de nieuwste Limburgradar van POM Limburg. Het merendeel van de indicatoren uit deze monitor, zoals de omzet, werkloosheid, export, vacatures en starters, scoort zelfs beter dan voor corona.
Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Deze cijfers tonen de veerkracht van de Limburgse economie na de coronaklap. Toch is er geen plaats voor euforie want de grote arbeidsmarktkrapte, de hoge energie- en grondstofprijzen, de aanhoudende toeleveringsproblemen en de oorlog in Oekraïne hypothekeren een verdere economische groei.”
Met de Limburgradar meet POM Limburg op driemaandelijkse basis de recente prestaties van de Limburgse economie. De nieuwste editie bevat de jaarresultaten van 2021 en die zijn op zich indrukwekkend. Nooit eerder was de werkloosheid zo laag en het aantal vacatures zo hoog. De omzet van de Limburgse bedrijven lag liefst 11% hoger dan het vorige record uit 2019. Ook de Limburgse export en investeringen bereikten recordhoogtes, net zoals het aantal loontrekkenden en het aantal starters. Liefst 12 van de 15 indicatoren uit de Limburgradar scoren in 2021 beter dan in 2019, de periode voor corona. Enkel de tijdelijke werkloosheid en het toerisme blijven door de aanhoudende coronagolven nog vrij ver verwijderd van dat niveau.
Tom Vandeput: “In de meeste gevallen presteert Limburg bovendien beter dan Vlaanderen. Het economische herstel na de uitbraak van de eerste coronagolf is vooral in onze provincie sneller en krachtiger dan oorspronkelijk gedacht, maar de toekomst blijft erg onzeker.”
Hoogspanning op de Limburgse arbeidsmarkt
De sterke economische heropleving heeft immers een belangrijk pijnpunt blootgelegd. De krapte op de arbeidsmarkt neemt sinds 2021 ongeziene vormen aan. Een recordaantal vacatures in combinatie met de historisch lage werkloosheid zorgde voor hoogspanning op de Limburgse arbeidsmarkt. Eind 2021 waren er nog slechts 2,7 werkzoekenden zonder werk per openstaande vacature. Eind 2020 waren er dat nog 6,7. In Vlaanderen is de krapte zelfs nog net iets groter (2,5).
“De ongeziene arbeidsmarktkrapte verhindert de groeimogelijkheden van tal van bedrijven. Bovendien trok de economie wereldwijd terug aan in 2021, waardoor er grote problemen ontstonden in de toelevering van grondstoffen en andere producten. Daarbovenop werden ook bedrijven meer en meer geconfronteerd met torenhoge energie- en grondstofprijzen. Zonder deze factoren was het economisch herstel het afgelopen jaar mogelijk nog krachtiger geweest”, aldus Tom Vandeput.
Oorlog in Oekraïne
Sinds begin dit jaar kan er nog een belangrijke remmende factor toegevoegd worden aan het lijstje. De oorlog in Oekraïne heeft onmiskenbaar een grote weerslag op de wereldwijde en dus ook de Limburgse economie.
POM-voorzitter Tom Vandeput: “Voor Limburgse bedrijven die exporteerden naar de betrokken landen heeft dit natuurlijk een onmiddellijke impact op hun activiteiten. Maar zelfs als dat niet het geval is, straalt die oorlog vroeg of laat ook af op de activiteiten van vele andere bedrijven. Het dalende ondernemersvertrouwen toont de economische onzekerheid. De Limburgse economie kan in 2021 mooie resultaten voorleggen, maar het blijft in spanning en waakzaamheid afwachten wat de toekomst zal brengen.”