Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Hayen Laser Technology wil 80% sneller produceren

21.04.2022

Europees POM Limburg-project verkort doorlooptijd van Limburgse maakbedrijven

Het Truiense metaalbedrijf Hayen Laser Technology wil haar productieproces binnen drie jaar met 80% versnellen. Dat kan met de steun van QRM4.0, een Europees project van POM Limburg en partners om de doorlooptijd van maakbedrijven in te korten.

Klanten worden steeds veeleisender. Dat betekent voor maakbedrijven dat ze alsmaar sneller en meer op maat moeten produceren. Om hieraan tegemoet te komen riepen POM Limburg en partners QRM4.0 in het leven. Dit Interreg-project brengt bedrijven uit de Maas-Rijnregio dichter bij nieuwe digitale technologieën zoals industrie 4.0 en Quick Response Manufacturing (QRM). Dat laatste is een bedrijfsbrede groeistrategie om de tijd tussen bestelling en levering van een maakbedrijf in te korten.

Te laat
Metaalbedrijf Hayen Laser Technology uit Sint-Truiden is gespecialiseerd in lasersnijden, plooien, lassen en lakken van industrieel plaatwerk. De huidige doorlooptijd van bestelling tot levering kan oplopen tot acht weken, maar die wil het bedrijf over drie jaar met 80% inkorten.

Operations & ICT Director Philippe Baldewijns: “De vraag van klanten stijgt, maar door ons huidige productieproces kunnen we niet aan die vraag voldoen. Op dit moment missen we vooral overzicht in de verschillende productieprocessen. Hierdoor komen de problemen te laat aan het licht en grijpen we ook te laat in. Dat heeft een ongunstig effect op de doorlooptijd.”

Minder stress
Het Truiens bedrijf wil naar eigen zeggen nog verder groeien, en ziet hiervoor heil in QRM. Hayen zal enerzijds nieuwe software implementeren, en anderzijds QRM-cellen opstarten voor kleinere orders.

Philippe Baldewijns: “Als we erin slagen om onze productieprocessen beter te stroomlijnen, dan is dat niet alleen positief voor ons personeel, dat minder stress zal ervaren. We creëren ook extra capaciteit, en kunnen dus sneller leveren. Dat is een goede zaak voor de klanttevredenheid én voor de groei van onze omzet.”

Vijfde bedrijf
Na bedrijven als Merger en DroneMatrix is Hayen Laser Technology de vijfde Limburgse onderneming die een QRM-coachingtraject aanvraagt.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “We kunnen nu al spreken van een groot succes. De kennis die deze bedrijven opbouwen, wordt later gedeeld met de rest van de Limburgse maaksector. Om opnieuw voorsprong te nemen moet die sector verder digitaliseren. Dat kan onder meer door nieuwe technologieën toe te passen, zoals robotisering en automatisering.”

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg