Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Jaarevent POM Limburg voor het eerst in Provinciehuis

17.09.2024

“Ons talent voor transformatie maakt Limburg zo uniek”

HASSELT – Voor de derde keer presenteert POM Limburg de status van de Limburgse economie op haar jaarevent. Op het podium onder anderen comedian Erhan Demirci, topvrouw van Bond Zonder Naam Barbara Torfs en schrijver Rick de Leeuw. Voorzitter Tom Vandeput en algemeen directeur Noël Slangen sluiten af. Als centraal thema werd gekozen voor ‘Metamorfose’, als kenmerk voor de manier waarop de Limburgse economie zichzelf blijft heruitvinden, zo blijkt opnieuw uit recente cijfers.

“Limburg herdefinieert zichzelf voortdurend”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. “We zijn geëvolueerd van een mijn- en industrieregio naar een broedplaats van innovatie en samenwerking. En dat is iets waar we met recht trots op kunnen zijn.”

Limburg als koploper in tewerkstelling
Professor Stijn Baert maakte onlangs het rapport op van zes jaar economisch beleid in de tien Belgische provincies. Limburg blijkt de sterkste stijger in werkzaamheidsgraad van alle Vlaamse provincies. “Onze inspanningen werpen volgens professor Baert duidelijk hun vruchten af. Voor het eerst tellen we verhoudingsgewijs zelfs meer werkenden dan Antwerpen en Vlaams-Brabant, een indrukwekkende mijlpaal”, aldus Vandeput. Opvallend daarbij is de groei in tewerkstelling onder vrouwen, waar de werkzaamheidsgraad met 4,4 procentpunt naar omhoog ging. “Geen enkele andere Vlaamse provincie doet het beter. De vrouwen van Limburg zijn de stille kracht achter dit succes.”

Samenwerking als sleutel tot succes
Noël Slangen, algemeen directeur van POM Limburg, onderstreept dat samenwerking de drijvende kracht is achter deze vooruitgang. “Er wordt wel eens gezegd dat het provinciebestuur met POM Limburg de motor achter deze transformatie is, maar dat klopt niet. De echte motor bestaat uit de unieke samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en andere Limburgse spelers”, aldus Slangen. Voorzitter Tom Vandeput voegt toe: “Samenwerking is onze toverformule. Kennisinstellingen zoals UHasselt, PXL, UCLL en SyntraPXL werken nauw samen met VDAB, LRM, vakbonden, werkgeversorganisaties, gemeenten en overheden. Het is deze brede coalitie die Limburg doet bloeien. Ons ecosysteem is uniek in Vlaanderen, en dat moet gekoesterd worden.”

Campussen als motor van innovatie
Dat al deze Limburgse actoren samenkomen in sterke Limburgse campussen is geen toeval. “Nieuwe campussen was een van de kernpunten in de voorbije beleidsperiode. Onze campussen brengen de juiste partijen samen: bedrijven, kennisinstellingen en beleidsmakers. Het zijn bakens van innovatie, waar ideeën werkelijkheid worden. Onze Health Campus in Diepenbeek is een voorloper in datawetenschappen en digitalisering binnen de gezondheidszorg. De Bouwcampus focust op circulair bouwen, terwijl de Logistieke Campus in Genk inzet op duurzame innovatie in logistiek. Thor Park Genk is dan weer een broedplaats voor energie en technologie van de toekomst. Deze campussen, samen met de campussen die LRM eerder op de wereld zette, vormen de motor voor waardevolle economische groei”, legt Slangen uit.

Inclusiviteit centraal
POM Limburg benadrukt dat inclusiviteit ook in de toekomst een kernwaarde moet blijven in de transformatie van Limburg. “We laten niemand achter”, zegt Vandeput resoluut. “Inclusiviteit is één van de vier speerpunten van het SALKturbo-plan. Limburg is een broeihaard van talent. Om dat talent alle kansen te geven hebben we een lange weg moeten afleggen. Na de teloorgang van de mijnen en de sluiting van Ford en Philips vond Limburg een nieuwe adem. Talent is de belangrijkste grondstof om die uitdagingen aan te pakken. Om meer welvaart te creëren moeten we immers niet harder, maar slimmer werken.”

Noël Slangen: “Onze provincie moet daarom inzetten op kerninnovaties die als een vliegwiel voor onze tewerkstelling en de gezondheid van onze ondernemingen kan werken. Op die manier kunnen we een antwoord bieden op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt en de productiviteitskloof met Vlaanderen dichten. We moeten voluit durven kiezen voor pioniersprojecten zoals de Einsteintelescoop, een ambitieus wetenschapsproject dat we samen met onze buurlanden in de Euregio willen realiseren. Of baanbrekende innovaties stimuleren op het vlak van de groeiende gezondheidseconomie, duurzaam bouwen en propere energie.”

Tom Vandeput: “Dit soort projecten zet een ketting in beweging die begint bij ondernemers en wetenschappers tot medewerkers en bouwvakkers, en uiteindelijk de horeca en dienstverlening waarvan dit nieuw aangetrokken talent gebruikmaakt.”

De rol van de provincies
Tegelijk met het POM-jaarevent lopen intussen de Vlaamse formatiegesprekken, waar regelmatig het idee geopperd wordt om de provincies af te schaffen. Uitgerekend daarom koos POM Limburg, dat de afgelopen jaren een rol op het voorplan van de Limburgse economie speelde, ervoor om deze keer haar jaarevent in het Provinciehuis te organiseren. Noël Slangen: “We willen het signaal geven dat men niet mag vergeten dat organisaties zoals Visit Limburg en POM Limburg deel uitmaken van ons provinciebestuur. Er wordt al zo lang over de provincies gesproken. Je kan dan kiezen om niets meer te doen, of om net een paar versnellingen hoger te schakelen. Met POM Limburg kiezen we standaard voor dat laatste.”

“Ik kan me voorstellen dat een provinciebestuur voor steden als Gent of Antwerpen een overbodige last is. Maar in West-Vlaanderen, de Antwerpse Kempen, het Hageland en zeker in Limburg is een bestuurlijke tussenlaag gewoonweg noodzakelijk. Hoe die tussenlaag eruit moet zien, daarover kan men van mening verschillen. Maar in Limburg werkt die het best als ze de hele provincie bestrijkt”, besluit Tom Vandeput.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg