Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Limburg hield beter stand dan Vlaanderen in moeizame economische zomer 2023

31.01.2024

De zomer van 2023 was voor de Limburgse en Vlaamse economie net zoals het weer: eerder wisselvallig met hier en daar een zonnestraal. Dat blijkt uit de officiële statistieken in de nieuwe Limburgradar, het economisch meetinstrument van POM Limburg. Hoopgevend is dat de Limburgse economie in het 3e kwartaal van 2023 beter standhield dan gemiddeld in Vlaanderen.

Op 9 van de 15 indicatoren scoorde Limburg beter, of minder slecht, dan Vlaanderen. De sterkste groei werd opgetekend bij de investeringscijfers van de Limburgse bedrijven. Ook het Limburgse toerisme kon recordcijfers voorleggen. De omzet en export verloren terrein, maar in Limburg minder dan in Vlaanderen. Inzake faillissementen en tijdelijke werkloosheid deed Vlaanderen het gemiddeld wel iets beter dan Limburg. In totaal scoorden 5 van de 15 indicatoren in de zomer van 2023 beter dan in de zomer van 2022. In Vlaanderen waren er dat maar 4.

Sterke groei van Limburgse werkzaamheid
Andere opvallende vaststelling in de zomerse resultaten is dat het aantal vacatures in Limburg bijzonder hoog bleef, ondanks een terugval ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal werkzoekenden zonder werk nam dan weer toe, maar dit kan volledig toegeschreven worden aan het hogere bereik van voormalig niet-beroepsactieven, aldus VDAB. Feit is dat de Limburgse werkzaamheidsgraad, ofwel het aantal werkenden in de bevolking tussen 20 en 64 jaar, de afgelopen jaren sterk is gestegen, van 72,3% in het 3e kwartaal van 2021 naar 76,1% in het 3e kwartaal van vorig jaar. Hierdoor is de achterstand op Vlaanderen op twee jaar tijd nagenoeg dicht gefietst. Voor de Limburgse bouwsector bood de zomer helaas geen beterschap. De gestegen rente en de hogere bouwkosten ontnamen duidelijk de bouwlust, wat resulteerde in steeds minder afgeleverde bouwvergunningen.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter POM Limburg Tom Vandeput: “Het feit dat Limburg afgelopen zomer globaal net iets beter presteerde dan Vlaanderen is hoopgevend, want dat was vroeger in onzekere economische periodes wel eens anders. Na twee jaren van sterke groei, verliep 2023 duidelijk heel wat moeizamer voor de Limburgse economie. Toch zijn er ook enkele belangrijke positieve signalen. Zo bleven de Limburgse bedrijven sterk investeren in de toekomst en nam het aantal Limburgers met een loontrekkende job nog steeds toe.”

 

Meer info en grafieken
Elk kwartaal publiceert POM Limburg de Limburgradar met daarin de meest recente economische kwartaalresultaten van Limburg en Vlaanderen. POM gebruikt daarbij enkel de officiële cijfers van erkende instanties zoals Statbel en de VDAB. In de zopas gepubliceerde Limburgradar werden de resultaten van het 3e kwartaal van 2023, ofwel de maanden juli, augustus en september, onder de loep genomen. Alle resultaten en toelichting zijn te vinden op www.limburgradar.be.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg