Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Limburgs consortium bouwt iconisch poortgebouw op Logistieke Campus Limburg

01.07.2024

GENK – Een Limburgs consortium met onder meer Group Machiels en H.Essers bundelt de krachten om een indrukwekkend poortgebouw te realiseren op de Logistieke Campus Limburg, gelegen op de voormalige Ford-site in Genk. Het consortium koopt vier percelen in zone A over van POM Limburg en de stad Genk, waar dit nieuwe landmark zal verrijzen.

De Logistieke Campus Limburg (LCL) is onderdeel van Logistics Valley Flanders, de grootschalige herontwikkeling van de voormalige Ford-site van maar liefst 134 hectare. De site is verdeeld in drie zones: A, B en C. Terwijl zones B en C al volop in ontwikkeling zijn met Genk Green Logistics, Port of Limburg en H.Essers Dry Port, wordt zone A de centrale ontmoetingsplaats voor de logistieke sector. In 2022 kochten POM Limburg (80%) en de stad Genk (20%) samen 4,5 hectare van deze centrale zone.

Logistieke troeven
De volledige 4,5 hectare is bestemd voor de ontwikkeling van maak- en logistiek ondersteunende activiteiten en de bouw van een poortgebouw. Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg: “Met de Logistieke Campus Limburg willen we een ontmoetingsplaats creëren waar innovatie, samenwerking en digitalisering hand in hand gaan. Deze campus versterkt de logistieke troeven van Limburg dankzij de ligging nabij het Albertkanaal, het spoor en de snelwegen E313 en E314. Het wordt een cruciaal knooppunt voor de regio.”

Burgemeester van Genk Wim Dries vult hierbij aan: “Als burgemeester ben ik ontzettend trots op de vooruitgang die we op deze site geboekt hebben. Het iconische poortgebouw wordt de eyecatcher van de laatste nieuwe ontwikkelingen. Het feit dat we dit met lokale partners doen, geeft vertrouwen voor de toekomst. Samen versterken we de economie in de regio en kunnen we veel nieuwe jobs creëren.”

Beste kandidaat
POM Limburg en de stad Genk zochten een partner voor de overname en ontwikkeling van het volledige terrein. De samenwerking tussen Group Machiels en H.Essers kwam als beste kandidaat naar voren. Louis Machiels, bestuursvoorzitter van Group Machiels: “Naast hetgeen we reeds realiseerden met Genk Green Logistics en Port of Limburg zijn we verheugd om nu ook als familiale Limburgse ondernemer een belangrijke rol te spelen in de bouw van het iconisch poortgebouw, het sluitstuk en de eyecatcher van de reconversie en de tewerkstelling van deze site.”

CEO van H.Essers Gert Bervoets: “Als de eerste investeerder van de reconversie op deze locatie met een rijke geschiedenis, voelen we ons bevoorrecht om samen met onze partners het sluitstuk van deze site te realiseren. Dit iconische poortgebouw, dat staat op het knooppunt van Limburgs logistieke hart, is niet alleen een symbool van innovatie en duurzaamheid, maar ook een baken in Europa. Het markeert de strategische positie tussen de zeehavens en het Europese achterland en vormt een mijlpaal van ontwikkeling die onze positie als voortrekker in de logistieke wereld bevestigt.”

Herkenningspunt
Het hoge poortgebouw van de Logistieke Campus Limburg zal als herkenningspunt dienen voor Logistics Valley Flanders. Het iconische gebouw wordt voornamelijk opgebouwd uit hout en beton en omvat duurzame elementen zoals zonne- en windenergie en waterbesparing. Tegelijk biedt het ruimte voor diverse functies. Tom Vandeput: “We denken aan kantoren voor administratieve dienstverlening aan de logistieke en industriële sector, opleidingsfaciliteiten, lokale satellieten van havens, maar ook een supermarkt of horecazaak zijn mogelijk.” POM Limburg zal vanuit de Logistieke Campus het ecosysteem rondom logistiek en warehousing versterken en daarmee bijdragen aan de innovatie en groei van de logistieke sector in Limburg.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg