Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Limburgse achterstand in arbeidsproductiviteit wordt groter

27.10.2021

Productiviteit is bepalend voor economische groei, en bijgevolg ook voor de levensstandaard en welvaart in een regio. POM Limburg trekt aan de alarmbel, want uit een nieuw onderzoek blijkt dat de arbeidsproductiviteit in Limburg 15,7% lager ligt dan gemiddeld in Vlaanderen. Bovendien werd de kloof de afgelopen tien jaar alleen maar groter. POM onderneemt alvast actie.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De cijferanalyse van POM Limburg toont het probleem duidelijk aan. Na de sluiting van Ford Genk is er vooral tewerkstelling bijgekomen in sectoren waar er minder toegevoegde waarde per werknemer wordt gecreëerd. Hierdoor groeide de arbeidsproductiviteit in onze provincie minder snel dan het Vlaams gemiddelde. Via het economisch actieplan SALKturbo zetten we volop in op de verhoging van de competitiviteit van de Limburgse bedrijven, o.a. door innovatie, digitalisering en levenslang leren.”

POM Limburg definieert in haar studie arbeidsproductiviteit als de bruto toegevoegde waarde per werknemer. Een werknemer in Limburg realiseerde in 2019 gemiddeld € 88.484 aan toegevoegde waarde. In Vlaanderen bedroeg die arbeidsproductiviteit gemiddeld € 104.988. Een verschil van maar liefst 15,7%. Tien jaar eerder, in 2009, bedroeg dat verschil nog 14,7%. De kloof wordt dus steeds groter en daar heeft vooral de sluiting van Ford Genk eind 2014 een belangrijk aandeel in.

Gedeputeerde en POM-voorzitter Tom Vandeput: “Met hetzelfde aantal werknemers creëren de industrie en de bouw traditioneel meer toegevoegde waarde dan de globale dienstensector. Dat is in grote mate te danken aan de export, die in onze provincie nog steeds voor zowat 80% uit goederen bestaat. Bovendien is er ook binnen de dienstensector zelf een groot verschil in arbeidsproductiviteit. Zo zijn bijvoorbeeld de kleinhandel, zorg of dienstenchequesector vaak een één-op-één-dienst, met weinig mogelijkheden tot hoge productiviteitsstijgingen. Na de sluiting van Ford Genk, dat een belangrijk aandeel had in de toegevoegde waarde in onze provincie, zien we vooral dat de tewerkstelling is gegroeid in de dienstensectoren met een eerder lage arbeidsproductiviteit. Uiteraard een goede zaak voor de tewerkstelling in onze provincie, maar we moeten wel oppassen dat de balans in evenwicht blijft en dit op termijn geen bedreiging vormt voor onze welvaart.”

Nood aan innovatie, digitalisering en scholing
Het is dan ook geen toeval dat het verhogen van de competitiviteit en productiviteit bij de Limburgse bedrijven en werknemers een prioriteit is in het SALKturbo-actieplan dat de Limburgse economie naar de Europese top moet sturen.

“We zetten volop in op innovatie en digitalisering, die vaak hand in hand gaan. Maar minstens even belangrijk is om de competenties van onze huidige en toekomstige arbeidskrachten af te stemmen op de hedendaagse noden en technieken. Scholing, zowel op de schoolbanken als op de arbeidsmarkt, is essentieel om de productiviteit in het bedrijfsleven te verhogen. Een aantal SALKturbo-projecten rond innovatie, digitalisering en scholing werd reeds goedgekeurd. Nog dit jaar volgt er een tweede goedkeuringsronde voor de nieuwe projectvoorstellen. De projecten worden mede ondersteund met de 150 miljoen euro die Europa vanaf volgend jaar heeft voorzien voor de sociaaleconomische versterking van Limburg.”

In navolging van de kwantitatieve analyse over de toegevoegde waarde en arbeidsproductiviteit in Limburg is POM Limburg momenteel i.s.m. Deloitte ook een kwalitatieve analyse gestart, die meer inzichten moet verschaffen in de redenen van het verschil in arbeidsproductiviteit tussen Limburg en Vlaanderen. Dat moet uiteindelijk leiden tot een toolbox met concrete handvaten waarmee bedrijven, werknemers en andere stakeholders op een laagdrempelige manier aan de slag kunnen om hun productiviteit te verhogen.

Bron: NBB

Verwerking: POM Limburg

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg