Blijf op de hoogte van het nieuws

POM Limburg trekt met Einsteintelescoop naar Hannover Messe
HANNOVER – De Einsteintelescoop – een ambitieus grensoverstijgend project rond zwaartekrachtsgolven – krijgt deze week internationale aandacht op de Hannover Messe. POM Limburg, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en Flanders Investment & Trade (FIT) vertegenwoordigen Vlaanderen op dit toonaangevende technologieforum, samen met partners uit Nederland, Wallonië en Noordrijn-Westfalen.
De Hannover Messe geldt als een van ’s werelds grootste en meest invloedrijke industrie- en innovatiebeurzen. Elk jaar komen er meer dan 100.000 bezoekers uit de bedrijfswereld, wetenschap en politiek samen om de nieuwste technologische ontwikkelingen te ontdekken. Voor het Einsteintelescoop-project is de beurs dan ook een uitgelezen kans om de samenwerking tussen wetenschap en industrie in de kijker te zetten en bedrijven warm te maken om mee te bouwen aan deze unieke infrastructuur.
Limburgse expertise op het internationale toneel
Met bedrijven als Aperam, Werkhuizen Hengelhoef en Boolean toont Limburg op de beurs hoe lokale expertise een rol speelt in een grootschalig Europees project. Onder meer het project Beampipes4ET, waarin geavanceerde vacuümbuizentechnologie wordt ontwikkeld voor het toekomstige observatorium, werd op de eerste beursdag gepresenteerd aan een internationaal publiek. “De Einsteintelescoop is niet alleen een wetenschappelijke mijlpaal, maar ook een hefboom voor industriële innovatie”, zegt Maxime Corvilain, Valorisatiemanager Einsteintelescoop bij POM Limburg. “Voor onze bedrijven is dit een kans om hun technologie te verbinden aan een project van internationaal belang.”
Grensoverschrijdend karakter als sterkte
De gezamenlijke aanwezigheid op de beurs is het resultaat van een sterke samenwerking tussen Vlaanderen, Wallonië, Nederland en Noordrijn-Westfalen. De Euregio Maas-Rijn – het grensgebied waar de drie landen samenkomen – wordt momenteel naar voren geschoven als ideale locatie voor de Einsteintelescoop. “De kracht van onze kandidatuur zit in samenwerking”, aldus Corvilain. “Van kennisinstellingen en bedrijven tot overheden: dit project toont wat we kunnen realiseren als we over de grenzen heen denken en handelen.”
Internationale ontmoetingen en beleidsimpact
De beursweek biedt niet alleen inhoudelijke sessies en technologische demonstraties, maar ook ontmoetingen met beleidsmakers uit de betrokken landen. Vlaams minister-president Matthias Diependaele brengt samen met zijn Waalse en Duitse collega’s een bezoek aan de stand, waar hij in gesprek gaat met Vlaamse ondernemers en onderzoekers over de impact van het project. “Voor POM Limburg is dit een uitgelezen moment om onze regio te positioneren als innovatieve en betrouwbare partner in een van de meest geavanceerde onderzoeksinfrastructuren van Europa”, besluit Corvilain.