Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Limburgse maakeconomie futureproof met masterclasses flexibele automatisering

22.02.2023

POM Limburg lanceert in samenwerking met Flanders Make, Sirris en T2-campus een reeks masterclasses rond flexibele automatisering en robotisering. Deelnemers nemen een diepe duik in automatisering om meer toegevoegde waarde te creëren in hun bedrijf.

De afgelopen decennia was de maakeconomie de sterkhouder van de Limburgse economie. Ook vandaag is de industrie nog steeds sterker aanwezig in Limburg dan in de rest van Vlaanderen. Desondanks neemt haar belang in tewerkstelling af. Digitalisering, robotisering en automatisering zijn een deel van de oplossing. Daarom zet POM Limburg haar schouders onder projecten die de Limburgse maakeconomie futureproof maken.

Toegevoegde waarde
Met hetzelfde aantal handen, meer en efficiënter produceren. Dat is wat automatisering voor Limburgse maakbedrijven kan betekenen. Door in te zetten op de automatisering van repetitieve en belastende taken kunnen werknemers hun focus verleggen naar activiteiten die meer toegevoegde waarde creëren. Die activiteiten zijn niet alleen aangenamer, maar ook uitdagender en flexibeler. Met als gevolg een verhoogde arbeidsproductiviteit. Op die manier versterkt bijvoorbeeld een collaboratieve robot, of ook wel cobot, het team zonder leden te vervangen. Bovendien kan robotisering bijdragen tot een veiligere werkomgeving. Enkele cobots zijn namelijk in staat hun omgeving te monitoren om tot een optimale samenwerking met mensen te komen.

Masterclasses
Flexibele automatisering en robotisering zijn thema’s die leven bij de Limburgse kmo’s, maar vandaag zijn er ook nog heel wat vraagstukken. Daarom lanceert POM Limburg in samenwerking met Flanders Make, Sirris en T2-campus een driedelige masterclass. Elke sessie focust op een ander domein binnen automatisering: digitale werkinstructies, collaboratieve robots (cobots) en ‘Automated Guided Vehicles’ (AGV) en ‘Autonomous Mobile Robots’ (AMR). Via de masterclasses bieden de partners bedrijven de kans om praktische kennis over automatisering op te doen. Daar kunnen ze achteraf mee aan de slag om concrete stappen te zetten in de automatisering van hun flexibele werkomgeving.

Praktisch

  • 23/03: digitale werkinstructies
  • 27/04: cobots
  • 25/05: AGV’s & AMR’s
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg