Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Limburgse organisaties anticiperen op cyberaanvallen

26.10.2022

POM Limburg zet specialisten IT-beveiliging rond de tafel

POM Limburg bracht in oktober – tijdens de Europese cybersecurity-maand – Limburgse bedrijven en specialisten in IT-beveiliging samen rond de captain’s table. De conclusie: op cyberaanvallen moeten bedrijven anticiperen, niet reageren.

POM Limburg organiseert regelmatig captain’s tables – ontmoetingen tussen interessante en innoverende organisaties. Elke bijeenkomst staat in het teken van een actueel thema of een gezamenlijke uitdaging. Wie mee aan tafel schuift, maakt niet alleen kennis met het aanbod, maar ook met de uitdagingen van de anderen. Het doel is om nieuwe samenwerkingsverbanden en verrijkende inzichten te creëren.

Anticiperen, niet reageren
In 2021 werd bijna één op de acht Vlaamse bedrijven slachtoffer van een cyberaanval. Een goede IT-beveiligingsstrategie moet daarom ook bij Limburgse organisaties hoog op de agenda staan. “Want op een cyberaanval moet je anticiperen, niet reageren”, klonk het bij de experten aan tafel. Maar wie draagt de verantwoordelijkheid bij zo’n aanval? Vandaag bevinden we ons in een grijze zone. Er is nog veel discussie of het bedrijf dat slachtoffer werd van een ICT-beveiligingsincident dan wel de cyber-dienstverlener verantwoordelijk is.

Daarnaast werd ook de zoektocht naar het evenwicht tussen een effectief en efficiënt cyberbeveiligingsbeleid, of de balans tussen de kosten en oplossingen die daarmee gepaard gaan, uitgebreid besproken. Verder discussieerden de aanwezigen ook over de rol van IT-beveiliging in een groeiend bedrijf of bij overnames. Tot slot werd dieper ingegaan op de invloed van geopolitiek op cyberaanvallen.

Hybride systemen
De Europese Commissie rapporteerde in 2020 een jaarlijkse kost van 5.500 miljard euro aan cybermisdaad voor de wereldeconomie. Desondanks blijft het soms moeilijk om managementleden te overtuigen om in cybersecurity te investeren. De onzichtbare resultaten van de investering zorgen vaak voor een sceptische houding tegenover de grote investeringskost. Bovendien is het onmogelijk om 100 procent cyberveilig te zijn. Vandaag gebruiken heel wat bedrijven hybride systemen. Ze bewaren minder kritische data in de cloud en slaan gevoelige gegevens, zoals patiënten- of financiële data, op lokale servers op.

De conclusie van de captain’s table? Er moet een mentale switch komen, waarbij bedrijven hun focus rond cybersecurity verleggen van kost naar opbrengst.

Deelnemende bedrijven:

  • Tectum Group
  • Horeca Van Zon
  • APK
  • Cats&Dogs
  • Cranium
  • Intigriti
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg