Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Med Aid wint Hack4Health

09.11.2022

Dit weekend vond in Thor Central Genk de Hack4Health hackathon plaats. Med Aid werd op zondagavond uitgeroepen tot grote winnaar door een jury van professionals uit de zorg en industrie. Hack4Health is een initiatief van POM Limburg en BlueHealth Innovation Center met steun van UHasselt, medEmotion, UCB, Wit-Gele Kruis Limburg en Stad Genk om innovatie en digitalisering in de zorg te stimuleren en ondernemerschap te activeren.  De publieksprijs ging naar Blink.

Sqeasy – een makkelijke manier om oogdruppels zelf toe te dienen
Het team van Med Aid heeft “Sqeasy” ontwikkeld. Een oplossing voor het zelf toedienen van oogdruppels voor ouderen of mensen die het moeilijk hebben met fijne motoriek.

“Met Sqeasy hebben we een oogdruppelaar ontwikkeld die handig en gemakkelijk is in gebruik. Wij hebben tijdens Hack4Health een oplossing gezocht voor de challenge van het Wit-Gele Kruis Limburg. Zij zochten naar een geschikte manier om patiënten zelstandig oogdruppels te laten toedienen zodat hun verpleegkundigen meer tijd hebben voor andere zorgtaken. Met Sqeasy willen we aan een actuele behoefte voldoen en met ons team zouden we deze oplossing heel graag verder uitwerken”, zegt Carolien Broux, studente toegepaste informatica aan Hogeschool PXL.

Hackathon, van idee tot prototype
Hack4Health vond plaats van 22 tot 23 oktober in Thor Central Genk. Deze editie was volledig uitverkocht. Op zaterdagmorgen werden niet minder dan zestien ideeën gepitcht aan de zestig deelnemers van Hack4Health. De tien concepten met het meeste potentieel werden geselecteerd door de teams om mee aan de slag te gaan. Gedurende het weekend werden ze ook begeleid door een 25-tal coaches in verschillende domeinen.

“Aan ideeën geen gebrek”, vertelt Tom Braekeleirs, directeur BlueHealth Innovation Center.  “De uitdaging was om op korte tijd concrete oplossingen te bedenken, een prototype te bouwen en een businessplan op te stellen. Als vzw zetten wij in op het stimuleren van digitaal ondernemerschap in de zorg. En met een hackathon als deze willen we dit nog versnellen, maar ook concrete problemen aanpakken waar de zorgsector momenteel mee zit. Zaken vastpakken en gewoon eraan beginnen. Ook dat is ondernemerschap.”

In tien multidisciplinaire teams van elk ongeveer zes personen ging zaterdagmorgen het event van start. Zondagnamiddag werden de resultaten voorgesteld aan een jury. De deelnemers zijn aan de slag gegaan met drie concrete uitdagingen die aangebracht werden door medEmotion, UCB en het Wit-Gele Kruis Limburg.

Veel studenten en vrouwen op Hack4Health 2022
Deze editie van Hack4Health heeft veel studenten aangetrokken. 60 procent van de deelnemers was nog student en een grote groep studenten kwam vanuit Hogeschool PXL. 20 procent van de deelnemers was vrouwelijk. Dit is al meer dan gemiddeld op een hackathon maar hier is er nog werk aan de winkel.

 

Winnaars:

  • 1ste plaats: Med Aid: een makkelijke manier om oogdruppels zelf toe te voegen
  • Publieksprijs: Blink: een intelligente 3d bril voor het toedienen van oogdruppels
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg