Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Natuur op campus Limburg DC wordt hersteld

21.02.2024

POM Limburg en Natuurpunt starten groenwerken

DIEPENBEEK – Onder impuls van POM Limburg en Natuurpunt ondergaat de natuur op campus Limburg DC een opmerkelijke transformatie. Na decennia van verwaarlozing kleurt de campusomgeving opnieuw groen. Diverse ingrepen versterken de biodiversiteit, breiden de wandelmogelijkheden uit en verbinden de verschillende deelcampussen met elkaar. De natuurherstelwerken starten vanaf 19 februari.

Het masterplan van Limburg DC, geregisseerd door POM Limburg, legt de nadruk op het herstel van de waardevolle natuur en het versterken van de band tussen de campus en haar omgeving. In 2022 dienden Natuurpunt en POM Limburg een projectvoorstel in bij het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos om de kwaliteit van de groene campusomgeving te verbeteren. Dankzij een financiële impuls van 100.000 euro, toegekend door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, kunnen de natuurherstelwerken nu eindelijk van start gaan.

Verwaarlozing
“Na 50 jaar van verwaarlozing is het hoog tijd om nieuw leven in het groen op de campus te blazen”, zegt Jos Ramaekers, beheercoördinator van Natuurpunt Diepenbeek. “Concreet omvat dit onder meer het kappen van oude populieren achter Hogeschool PXL, die vervangen worden door inheemse boomsoorten zoals eik en haagbeuk. Verder pakken we overwoekerde houtkanten aan, nemen we knotwilgen langs het hooiland onder handen en verwijderen we boomopslag rondom de vijver bij de bushalte, om bladval te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Deze initiatieven zijn essentieel voor het herstel van de biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke schoonheid van de campus.”

Vlonderpaden
Naast groenwerken staan ook infrastructuurwerken op de planning, zoals de aanleg van twee vlonderpaden, ontworpen door het bekende architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Deze paden zullen vlotte en veilige voetgangersverbindingen creëren tussen de verschillende campussen. “Op dit moment ogen de campusgebouwen gefragmenteerd. De ontsluiting van de waardevolle natuur zal hier verandering in brengen”, aldus gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput. “Campusbewoners zullen zich op een veilige manier kunnen verplaatsen via prachtige wandelpaden. Het traject van deze paden is zorgvuldig uitgestippeld om de waardevolle grote bomen te kunnen behouden.”

Compensatie
Ook de rest van de infrastructuurwerken gaan kortelings van start. Het gaat onder meer om de bouw van het poortgebouw en de realisatie van een nieuwe insteekweg tussen de Health Campus en de Bouwcampus om de Agoralaan verkeersvrij te maken. Jos Ramaekers: “Hoewel deze ontwikkelingen onvermijdelijk enkele bomen zullen kosten, zal het verlies aan groen ruimschoots gecompenseerd worden door aanplantingen elders op de campus en de kwaliteitsverbetering van de aanwezige natuur.”

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg