Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

New Vista zet Bouwen 4.0 in schijnwerpers

12.09.2023

Embuild Limburg en POM Limburg organiseren tweede editie bouwfestival

De tweede editie van het bouwfestival New Vista, georganiseerd door onder meer POM Limburg en Embuild Limburg, zette Bouwen 4.0 in de schijnwerpers. Onder leiding van moderator Riadh Bahri bespraken ondernemers de toekomst van de sector, maar ook de rol van innovatie en digitalisering in een panelgesprek.

Hoewel de bouw één van de sterkhouders van de Limburgse economie is, is de sector tegelijk ook verantwoordelijk voor 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom sprak Europa de ambitie uit om de bouwsector klimaatneutraal te maken tegen 2050. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “De bouwsector vecht al jaren tegen een hoge afvalberg en lage rendabiliteit, twee uitdagingen die een belangrijke transitie vragen. Die naar digitaal en circulair bouwen. Limburg wil daar niet minder dan koploper in worden, met Bouwcampus 2.0 als uithangbord op de vernieuwde Limburg Diepenbeek Campus.”

Bouwen 4.0
Onder leiding van VRT-nieuwsanker Riadh Bahri namen voorzitter van Embuild Limburg Michel Vanderstraeten en hoofd digitalisering bij Buildwise Niki Cauberg een diepe duik in Bouwen 4.0 tijdens een panelgesprek. Enkele ondernemers zoomden ook verder in op subthema’s van het concept. “In ons streven naar efficiëntie, lagere faalkosten en betere werkvoorbereidingen maken we gebruik van nieuwe digitale technologieën en tools, zoals dronemetingen en 3D-scans”, klonk het bij CEO van bouwonderneming Haex, Joeri Haex. Maar ook on-site kan technologie, zoals Building Information Modeling, een belangrijke rol innemen. Directeur business development Véronique Houben: “We willen de kracht van nieuwe technologieën benutten en ons vak naar een hoger niveau tillen.” Tot slot nam Eleen Moors van Moors Interieur het woord over de opvolging van bouwprojecten: “Voorspellend onderhoud op basis van data is een essentieel aspect van Bouwen 4.0. Door goed onderhoud kunnen we de duurzaamheid van een gebouw verhogen en kosten besparen.”

Aansluitend konden deelnemers op de demomarkt zelf enkele van de nieuwste innovaties uit de sector uittesten en netwerken aan één van de verschillende foodtrucks.

Publicaties
Manifest Circulair Bouwen Limburg
Download
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg