Blijf op de hoogte van het nieuws
De wereldbefaamde deeltjesversneller CERN is vandaag nog steeds het meest succesvolle big science-instituut ter wereld. Naast baanbrekende wetenschappelijke inzichten biedt CERN ook heel wat samenwerkingsmogelijkheden aan kmo’s uit de Europese Unie. Om Limburgse bedrijven dichter bij dit wetenschappelijk instituut te brengen, organiseerde POM Limburg het event ‘Zakendoen met CERN’.
In het Zwitserse Genève, aan de grens met Frankrijk, ligt CERN, de wereldbekende deeltjesversneller. Hier bestuderen wetenschappers natuurkundige verschijnselen op het allerkleinste niveau in een kilometerslange, ondergrondse cirkel. De vele samenwerkingen met lidstaten van de Europese Unie en daarbuiten versterken het internationale karakter van dit wetenschappelijk project. CERN blijft het meest mature en succesvolle big science-instituut in zijn soort. Technologieën ontwikkeld bij CERN vinden ook toepassingen buiten de deeltjesfysica, zoals in de medische beeldvorming en informatica.
Ver-van-mijn-bedshow
Omwille van haar internationale reputatie lijkt CERN voor veel bedrijven een ver-van-mijn-bedshow. In werkelijkheid biedt het instituut heel wat samenwerkingsmogelijkheden. Samen met industriële partners verlegt CERN de grenzen van wat mogelijk is door kennis, middelen en technologie te delen. Daarnaast kunnen bedrijven partner of leverancier worden, waarbij CERN jaarlijks voor ongeveer 500 miljoen Zwitserse frank aan externe producten en diensten inkoopt.
Zakendoen met CERN
Om Limburgse kmo’s dichter bij CERN te brengen, organiseerde POM Limburg het event ‘Zakendoen met CERN’. Professor Thomas Cocolios, Vlaams vertegenwoordiger van het CERN Knowledge Transfer Forum, lichtte in zijn keynote toe hoe ontdekkingen van CERN bedrijven kunnen ondersteunen bij hun onderzoeksvragen. Paul Vanoverloop, Economisch en Commercieel Adviseur bij FIT Zürich, illustreerde met praktijkvoorbeelden hoe kmo’s via strikte aanbestedingen hun producten en diensten aan CERN kunnen leveren. Exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) biedt hierbij stapsgewijze ondersteuning.
Limburgse bedrijven die vandaag al nauw samenwerken met CERN, kunnen in de toekomst ook profiteren van de kansen die de komst van de Einsteintelescoop biedt.