Blijf op de hoogte van het nieuws
POM Limburg en provincie Limburg geven Limburgse bedrijven digitale innovatieboost
GENK – POM Limburg en de Provincie Limburg hebben hun krachten gebundeld om Limburgse bedrijven op het vlak van digitale innovatie een flinke duw in de rug te geven. Met een subsidiefonds van 550.000 euro richten zij zich op de ontwikkeling van concrete toepassingen met Extended Reality (XR)-technologieën, die een katalysator voor duurzame economische groei kunnen zijn. De eerste bedrijven gaan intussen met de subsidie aan de slag om producten of diensten met digitale tools te herdenken of te verbeteren.
“De technologische vooruitgang van de afgelopen jaren is indrukwekkend en biedt bedrijven ongekende kansen om hun efficiëntie en productiviteit te verhogen”, zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. “Vijftien jaar geleden waren XR-technologieën zoals Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) nog voornamelijk bekend uit de gamewereld. Vandaag zien we dat deze technologieën klaar zijn om door te breken in de bedrijfswereld. Daar willen wij Limburgse bedrijven optimaal op voorbereiden.”
De huidige economische realiteit stelt bedrijven voor uitdagingen. Producten en machines worden steeds complexer, terwijl de productie steeds sneller moet. Extended reality (XR) laat toe om producten en processen beter te visualiseren met eender welke informatie of instructies die relevant zijn voor de bedrijven. Door deze extra visualisatie kunnen heel wat extra kosten en vertragingen vermeden worden, en door zijn hoge aanpasbaarheidsgraad is de technologie zeer breed inzetbaar.
Ondanks het potentieel van XR maakt momenteel amper 1 op de 100 Limburgse bedrijven gebruik van deze technologieën. De reden? Hoge investeringskosten en een gebrek aan directe toepassingen in de bedrijfsvoering.
Gedeputeerde voor Economie Tom Vandeput: “Een digitale transitie kan niet beperkt blijven tot enkele demo’s of opleidingen. Om echt verschil te maken, moeten deze technologieën geïntegreerd worden in de dagelijkse activiteiten van bedrijven. Uit internationale studies blijkt dat 93% van de bedrijven die VR toepassen, positieve resultaten zien. Limburg kan en mag hierin niet achterop blijven.”
Digitale innovaties goed voor economische veerkracht
Al de Limburgse kennisinstellingen (UHasselt EDM, PXL, UCLL en LUCA School of Arts) hebben expertise in huis om bedrijven te ondersteunen met de integratie van XR-toepassingen in hun bedrijfsvoering. Daarnaast werken deze kennisinstellingen ook onderling samen om hun kennis en middelen te bundelen, waardoor ze gezamenlijk effectievere en innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen. POM Limburg werkt met hen samen om de ontwikkeling van op maat gemaakte toepassingen te stimuleren. Hiervoor voorziet Provincie Limburg een fonds van zo’n 550.000 euro dat ook werkelijk voor versnelde toepassing van XR-technologie in bedrijfscontext moet zorgen.
Via dit fonds kunnen bedrijven aanspraak maken op een subsidie van 50.000 euro om in samenwerking met een Limburgse kennisinstelling XR-projecten te ontwikkelen en in hun bedrijfsprocessen te integreren. “In het huidige klimaat ligt de nadruk op innovatie nog te vaak bij grote bedrijven. Limburg wordt echter gekenmerkt door een landschap van voornamelijk kleine en middelgrote ondernemingen. Met deze financiële stimulans willen we ervoor zorgen dat ook kleine en middelgrote bedrijven de kans krijgen om te innoveren en mee te doen in de digitale revolutie die de economische veerkracht van Limburg helpt versterken”, stelt gedeputeerde en POM-voorzitter Tom Vandeput.
Vijf Limburgse projecten zullen zich nu richten op een XR-vraagstuk dat inspeelt op specifieke uitdagingen. Zij krijgen samen 235.000 euro om met UHasselt en Hogeschool PXL een XR-oplossing te ontwikkelen en te implementeren op de werkvloer. De subsidietoekenning is gebaseerd op het advies van de beoordelingscommissie met vertegenwoordigers van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), POM Limburg, de Provincie Limburg en externe experten.
Zij hebben vooraf het innovatieve karakter maar ook de haalbaarheid en de economische valorisatieperspectieven van de projecten onderzocht.
De cases zullen dienen als inspirerende voorbeelden voor de rest van de regio. “Door deze innovaties te tonen, hopen we andere bedrijven aan te moedigen om ook de sprong naar XR te wagen. Zo zetten we een belangrijke stap voorwaarts in de digitalisering van Limburg en kunnen we samen de economische motor van Limburg op volle toeren laten draaien”, motiveert gedeputeerde Tom Vandeput.
Overzicht goedgekeurde projecten
1. XR Talentbrug
AlterEyes – Hogeschool PXL
AlterEyes richt zich samen met Hogeschool PXL op het ontwikkelen van een XR-gebaseerde screeningstool die traditionele methoden voor competentiescreening zal aanvullen en optimaliseren. Deze tool maakt gebruik van mixed reality om gesimuleerde veilige werkomgevingen te creëren waarin kandidaten hun capaciteiten kunnen demonstreren, wat zorgt voor eerlijkere en efficiëntere beoordelingen. De samenwerking met Hogeschool PXL zorgt voor wetenschappelijk onderbouwde datacaptatie en analyse, terwijl BEWEL als proeftuin fungeert voor de implementatie en testfases van de tool. Door kostenbesparing, verhoogde efficiëntie, en een verbeterde kandidaatervaring te bieden, kan de tool zowel in de maatwerksector als daarbuiten HR-processen transformeren.
XR Talentbrug is een belangrijke stap in de richting van een toekomst waarin technologie en inclusiviteit hand in hand gaan om nieuwe wegen naar werk te creëren voor iedereen.
2. XR Lighting: Dynamic Lighting simulation in Room-Scale Augmented Reality
LednLux – Toster – UHasselt
Lednlux, een pionier op het gebied van hoogwaardige LED-verlichting, start een baanbrekend project dat een revolutie voor de manier waarop we verlichting ontwerpen en ervaren moet zijn. In samenwerking met de XR-specialist Toster en EDM, het onderzoekscentrum van UHasselt, benutten ze de kracht van Augmented Reality (AR) en bieden ze architecten, installateurs en eindgebruikers een ongekende kijk op de impact van verschillende verlichtingsscenario’s.
Hoe gaat jouw ruimte eruit ziet als je er verlichting in hangt? Door middel van bestaande software blijft de beleving hiervan onrealistisch. Met de nieuwe AR-technologie kunnen gebruikers virtuele lichtbronnen in echte omgevingen plaatsen en in real-time zien hoe deze de ruimte transformeren. Door het simuleren van schaduwen, reflecties en andere lichtinteracties, biedt deze innovatie een uiterst realistische en meeslepende ervaring.
Met deze innovatie wordt een nieuwe standaard in de verlichtingsindustrie gezet.
3. Hybrid Virtual Twin voor seriële robot
Rovixus – UHasselt
Rovixus en UHasselt-EDM werken samen aan een baanbrekend project om de manier waarop industriële robots worden geprogrammeerd en aangestuurd fundamenteel te verbeteren. Hiervoor wordt een Hybrid Virtual Twin ontwikkeld. De Hybrid Virtual Twin combineert software-simulatie met een microcontroller-gebaseerde Robotcontroller, waardoor niet alleen de efficiëntie en nauwkeurigheid van het programmeerproces worden verhoogd, maar ook de risico’s en kosten aanzienlijk worden verminderd. Dit innovatieve systeem biedt gebruikers de mogelijkheid om bewegingstrajecten van robots te verfijnen zonder dat er een fysiek robotsysteem nodig is. De technologie zal in een industriële omgeving worden getest, gedemonstreerd en gevalideerd. Met de samenwerking hopen Rovixus en UHasselt-EDM industriële automatisatieprocessen te verbeteren en een belangrijke bijdrage te leveren aan de toekomst van de robotica en de productie-industrie in Vlaanderen.
4. AR Dashboards voor operationele teams
The Data Forest – UHasselt
The Data Forest ontwikkelt, in samenwerking met de Universiteit Hasselt, innovatieve actiegerichte Augmented Reality (AR)-dashboards om productieomgevingen naar een hoger niveau te tillen. Deze technologie moet productieteams via een AI-bril real-time inzichten bieden, waardoor ze sneller en op elke locatie datagebaseerde beslissingen kunnen nemen. In veel productieomgevingen blijft beschikbare data vaak ontoegankelijk voor medewerkers, wat leidt tot gemiste kansen om stilgevallen of onderpresterende machines snel te detecteren en planningen en capaciteit te optimaliseren. De AR-dashboards bieden nu een oplossing en markeren de toekomst van efficiënte besluitvorming in de productie-industrie.
5. CleanAR: innovatieve schoonmaak van cleanrooms via AR
Eazer Maintenance – ABN Cleanroom Technology – UHasselt
EAZER Maintenance (onderhoud en cleaningdiensten) en ABN Cleanroom Technology (cleanroomoplossingen) werken met de Universiteit Hasselt aan een innovatieve oplossing voor het gedetailleerd reinigen van cleanrooms. Door middel van Augmented Reality (AR) zullen reinigingsprocessen van cleanrooms via visuele, interactieve instructies en real-time begeleiding een pak efficiënter kunnen verlopen. De nieuwe AR-tool CleanAR van EAZER Maintenance en ABN Cleanroom Technology monitort en begeleidt operators voor nauwkeurige reiniging, essentieel voor het halen van reinheidsnormen. De tool is inzetbaar voor detailreiniging, training, en dagelijks gebruik in hygiënisch kritische ruimtes. Gebaseerd op een prototype van UHasselt-EDM, biedt het extra functies zoals kwaliteitscontrole en validatie, en wordt getest in realistische omgevingen. EAZER en ABN leveren zo een geïntegreerd, geoptimaliseerd schoonmaakproces voor cleanrooms. Deze AR-ontwikkelingen versterken het innovatieve karakter van de Limburgse bedrijven EAZER, ABN Cleanroom Technology en UHasselt.