Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

POM Limburg en vakbonden bevorderen interculturele communicatie op de werkvloer

25.01.2024

Nu vrijdag organiseren POM Limburg en de vakbonden ACV en ABVV ‘De Wereld op de Werkvloer’. Het doel van beide partners is om de diversiteit en interculturele communicatie op de werkvloer te bevorderen. Het evenement kadert binnen de Limburgse expatwerking van POM Limburg, die onlangs extra Vlaamse steun ontving voor de verderzetting van haar werking.

Voor de tweede keer wordt ‘De Wereld op de Werkvloer’ georganiseerd door de expatwerking van POM Limburg, in samenwerking met de vakbonden ACV en ABVV. De behoefte aan praktische kennis over (super)diversiteit en interculturele communicatie is groot. Coördinator van de POM Limburg-expatwerking Bahar Kavas: “Elke cultuur heeft zijn eigen kenmerken, en dat komt natuurlijk ook tot uiting op de werkvloer. Zo is een managementstijl in Nederland bijvoorbeeld heel anders dan in België. Met deze sessie willen we meer duidelijkheid brengen, waarbij we focussen op Japan, China, Nederland en de Verenigde Staten.”

Open mindset
Het event wordt georganiseerd voor vakbondsafgevaardigden van ACV en ABVV, die actief zijn in Limburgse bedrijven. Bahar Kavas: “Vanuit onze expatwerking streven we bij POM Limburg naar een inclusieve en ondersteunende bedrijfsomgeving, zowel voor lokale als internationale professionals. Om deze omgeving te creëren is het cruciaal om te begrijpen waarom interne spanningen ontstaan en hoe buitenlandse leidinggevenden bewust of onbewust handelen vanuit hun perspectief of culturele achtergrond.” De sessies richten zich op het belang van een open culturele mindset, communicatiediversiteit, het herkennen van cultuurgebonden signalen en het geven van feedback.

Vlaamse steun
De Limburgse expatwerking van POM Limburg ontving recent ook extra financiële steun vanuit Vlaanderen. POM Limburg, dat in Euregionaal verband al langer aan haar expatwerking werkt, ontvangt nu voor 2024 en 2025 jaarlijks een extra injectie van 50.000 euro. Vlaams minister van Werk Jo Brouns: “Dé grondstof van Vlaanderen is kennis. Daarom willen we een arbeidsmigratiebeleid voeren waar we de focus leggen op het aantrekken van hooggeschoolde profielen en onderzoekers voor onze bedrijven en kennisinstellingen.” Gedeputeerde Vandeput sluit zich hierbij aan: “Projecten als de Einsteintelescoop, de Health Campus en de uitbreiding van Corda Campus zijn aantrekkingspolen voor buitenlandse bedrijven in Limburg. Die nieuwe campussen trekken een groeiend aantal kennisgedreven professionals aan van buiten onze provincie. Het is belangrijk om hen een warm welkom te geven en te ondersteunen in hun nieuwe werk- en leefomgeving.”

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg