Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

POM Limburg organiseert masterclass rond ecodesign op World Circular Economy Forum

29.03.2024

BRUSSEL – Op 18 april organiseert POM Limburg, de economische regisseur van het Limburgs provinciebestuur, een masterclass rond ecodesign tijdens het World Circular Economy Forum (WCEF), ’s werelds meest toonaangevende evenement rond circulaire economie, met naar schatting 10.000 deelnemers.

Het World Circular Economy Forum (WCEF) is het belangrijkste evenement ter wereld voor denkers, doeners en leiders op het gebied van circulaire economie. De sessies tijdens het WCEF presenteren de meest impactvolle circulaire oplossingen van over de hele wereld. Het evenement biedt daarom een uitstekende gelegenheid om internationaal te netwerken. In de editie van 2023 waren er 1.000 fysieke deelnemers en 10.000 digitale deelnemers van over heel de wereld aanwezig.

Leidende regio
Limburg is één van de leidende regio’s op het vlak van ecodesign en ketensamenwerking. Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg: “Voor ons is ecodesign niet zomaar een strategie voor bedrijven die duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen nastreven. Het is de cruciale stap in de overgang van een recyclage-economie naar een circulaire economie. We roepen daarom het internationale publiek op om samen met ons ecodesign verder te integreren in de bedrijfswereld.”

Bewustzijn vergroten
De masterclass van POM Limburg heeft als voornaamste doel het bewustzijn van bedrijven over ecodesign te vergroten. Annelies Gorissen, sectormanager Energie en Circulaire Economie bij POM Limburg: “80% van de milieu-impact van een product wordt bepaald tijdens de ontwerpfase. En 70% van de productiekosten zijn het gevolg van beslissingen die tijdens het ontwerpproces worden genomen. Ecodesign biedt bedrijven een concrete manier om na te denken over de volledige levenscyclus van een product. Het doel is niet om het maar een beetje beter te doen voor het milieu, maar om producten en processen fundamenteel te verduurzamen.”

Mix van getuigenissen
Tijdens de masterclass presenteert POM Limburg een mix van getuigenissen van experts uit de onderzoekswereld, bedrijven uit de kunststofindustrie en beleidsmakers op Europees niveau. Zij benadrukken de urgentie van het integreren van ecodesignprincipes om een circulaire economie mogelijk te maken. Onder andere professor Karine Van Doorsselaer van de Universiteit Antwerpen en Hans-Christian Eberl, beleidsmedewerker bij de Europese Commissie, komen aan bod. Annelies Gorissen: “Binnenkort zullen de Europese richtlijnen voor ecodesign ingrijpend worden gewijzigd, met onder andere strengere eisen. Dit zal van toepassing zijn op een breder scala aan productgroepen, met significante gevolgen voor een groter aantal bedrijven. We willen tonen dat regelgeving ook een opportuniteit voor innovatie kan zijn met een positieve businesscase.”

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg