Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

POM Limburg verwelkomt internationaal talent

01.06.2022

Interreg-project creëert grensoverschrijdende arbeidsmarkt in Maas-Rijnregio

Drie jaar lang zette het Europese Interreg-project YouRegion zich in om een grensoverschrijdende, 360 gradenarbeidsmarkt te creëren in de Maas-Rijnregio. Na vijftig evenementen die meer dan 1.100 internationals bereikten en de ontwikkeling van tools zoals een gids voor expats nadert het project het einde van haar rit.  

In juni 2018 klonk het startsein voor het Europees Interreg-project YouRegion. Het project werd in onze provincie ingeleid door Locate in Limburg en partners UHasselt en VDAB Limburg. Later werd het overgedragen aan POM Limburg. Samen met andere Euregionale partners zette POM haar schouders onder het thema ‘welkomstcultuur’ en richtte in 2019 het Expat Centre Limburg op: een nieuw onthaalbureau voor expats en andere hoogopgeleide buitenlandse kenniswerkers.

Euregionale markt
Bij de opstart van het YouRegion-project hadden de partners één doel voor ogen: een Euregionale markt van werkgelegenheid en arbeidsbemiddeling, in 360 graden en zonder beperkingen van landsgrenzen. Daarom brachten projectpartners als eerste werk het regionale aanbod in kaart en bepaalden een gezamenlijke aanpak en grensoverschrijdende marketingstrategie. Op die manier legden ze de basis voor een gemeenschappelijke arbeidsmarkt.

Welkomstcultuur
Door het nijpend tekort aan arbeidskrachten is een Euregionale arbeidsmarkt een grote troef, ook voor onze provincie. De kennismigratie die uit zo’n markt volgt, zet Limburg verder op de kaart als belangrijke kennisregio. Daarom zette POM Limburg in het kader van het YouRegion-project sterk in op ‘welkomstcultuur’ in de grensregio. Verder lag de focus ook op het uitbouwen van een lerend netwerk voor een betere regiopromotie naar internationale talenten, maar ook bedrijven, toe.

Expat Centre Limburg
Limburg heeft heel wat te bieden aan internationaal, hoogopgeleid talent. Maar het is voor nieuwkomers niet eenvoudig om hun weg te vinden. Daarom werd het regionaal onthaalbureau Expat Centre Limburg (ECL) in het leven geroepen, waar expats terecht kunnen met al hun vragen. Bovendien ondersteunt het Expat Centre ook Limburgse bedrijven die expats tewerkstellen. Verder creëerden de Euregionale projectpartners een grensoverschrijdende community voor internationals en hun gezinsleden. In de loop van het project vonden meer dan 50 evenementen plaats, die meer dan 1.100 internationals bereikten. Tot slot ontwikkelde het YouRegion-project ook handige tools zoals de Expat Guide for expats en de Expat Guide voor bedrijven.

Cover Expat Guide Limburg
Publicaties
Expat Guide Limburg for expats
Download
Cover Expat Guide Limburg
Publicaties
Expat Guide Limburg voor bedrijven
Download
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg