Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Productietijd van Group Nivelles slinkt van 8 naar 3 weken

05.10.2021

Europees POM Limburg-project QRM4.0 versnelt productieproces van Limburgse maakbedrijven

Het Gingelomse badkamerbedrijf Group Nivelles wordt een voorloper in Quick Response Manufacturing (QRM), een strategie om de productiesnelheid op te voeren. Group Nivelles produceert badkamers op maat, vaak in kleine volumes. Dankzij steun binnen het Europese project QRM4.0, dat POM Limburg samen met andere partners in het leven riep, wordt de totale productietijd nu ingekort van acht naar drie weken.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Door onze maakbedrijven vertrouwd te maken met QRM kunnen we hen opnieuw voorsprong geven.”

Het doel van het Interreg-project QRM4.0 is om maakbedrijven uit de Euregio dichter bij nieuwe digitale technologieën te brengen, zoals industrie 4.0 en Quick Response Manufacturing (QRM). Dat laatste is een bedrijfsbrede groeistrategie om de leversnelheid van een maakbedrijf op te voeren, en dus concurrentiële voorsprong te geven.

Gedeputeerde Tom Vandeput: “Klanten worden alsmaar veeleisender. Ze willen producten die aan al hun noden voldoen, en liefst morgen al in huis. Maakbedrijven hebben dus een andere productiestrategie nodig, met een kortere doorlooptijd en een lagere kostprijs. Met dit project ondersteunen we hen hierin.”

Kleine volumes
Gelijkaardig was ook de uitdaging van badkamerproducent Group Nivelles. Het Gingelomse bedrijf produceert badkamers op maat, en werkt dus bijna uitsluitend in kleine volumes. Maar de totale doorlooptijd, van bestelling tot effectieve levering bij de klant, liep soms op tot acht weken. Meer dan de helft van die tijd ging verloren aan ‘kantoortijd’.

CEO Bart Nivelles: “Group Nivelles wil de status quo van maatwerkbadkamers heruitvinden en van maatwerkoplossingen de standaard maken. Automatisering zal voor ons cruciaal worden om dit te realiseren.”

Bottleneck aangepakt
Een doorgedreven focus op digitalisering kortte die doorlooptijd in tot drie weken. De kantoortijd werd gereduceerd tot één dag, en dankzij een nieuw softwareprogramma werd de bottleneck tussen de productie- en kantoorvloer aangepakt.

Pascal Pollet, QRM-coach en adviseur bij onderzoekscentrum Sirris: “Group Nivelles heeft met dit project aangetoond hoe kmo’s door de slimme inzet van digitale technologie een reuzesprong kunnen nemen. Dit project verkort niet alleen de doorlooptijd, maar verbetert ook de klantbeleving.”

Sterkhouder van economie
De maaksector is altijd een sterkhouder geweest van de Limburgse economie.

Tom Vandeput: “Maakbedrijven zijn in Limburg sterker aanwezig dan in de rest van Vlaanderen, maar hun belang in tewerkstelling en omzet neemt af. De sector moet dan ook klaargestoomd worden voor de toekomst. Dat kan dankzij QRM.” Die evolutie komt ook de werkgelegenheid ten goede, die nu vaak naar lageloonlanden uitbesteed wordt. “Als een klant een snelle levering wil, is het interessanter dat die niet van de andere kant van de wereld moet komen.”

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg