Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Reststromen kmo’s vonkstof voor studenten

14.10.2021

Wanderful.stream start Euregionale bootcampweek
van 18-22 oktober 2022

“Wat Wanderful.stream als Interreg-project ambieert in drie jaar, gebeurt in deze bootcamp in evenveel dagen: onderwijs, design en economie heel nauw met elkaar laten samenwerken.”

Wanderful.stream, het Europees Interreg-project waarin met hulp van design, technologie en business development reststromen van kmo’s gevaloriseerd worden, start maandag 18 oktober met een Euregionale bootcamp-week. Zowel in Limburg, Wallonië als Nederlands-Limburg buigen studenten met verschillende achtergronden zich drie dagen lang over uitdagingen van lokale kmo’s. De inzet? Nieuwe concepten bedenken voor hun reststromen.

Wanderful.stream is een ‘Interreg Euregio Maas-Rijn’-project met een heel duidelijke, multidisciplinaire visie op circulaire economie: kleine en middelgrote bedrijven in de Euregio helpen om slimmer om te gaan met reststromen.

“Door reststromen als grondstof aan te wenden, of door er nieuwe toepassingen voor te bedenken”, zegt Sara Gilissen, projectmanager van Wanderful.stream. “Hiervoor brengen we experten samen op het vlak van technologie, design én business development die we in trajecten begeleiden en ondersteunen.”

Deze aanpak is niet enkel voorbehouden voor kmo-innovatietrajecten en de professionals. Nee, ook bij studenten legt dit Interreg-project de kiem voor interdisciplinair samenwerken, meer design thinking én met oog voor duurzaamheid en meer circulaire economie.

In de drie regio’s brengt Wanderful.stream vanaf 18 oktober groepjes studenten in stelling die tijdens een bootcamp drie dagen lang doordenken op uitdagingen van een lokale kmo.

“De regio Belgisch-Limburg start als eerste. Daarin hebben we combinaties van studenten Product Design (LUCA School of Arts in Genk), Chemie en Organisatie & Management (beide UCLL)”, verduidelijkt Sara Gilissen het Bootcamp-proces. “Na het analyseren van de problemen en het afbakenen van de uitdagingen, worden er de tweede dag ideeën gegeneerd. Hun beste ideeën worden vervolgens uitgewerkt tot concepten.”

Zo wordt er in Limburg onder meer gestreefd naar ideeën rond gecontamineerd hout dat als betonbekisting werd gebruikt (Houthandel Van Hove, Kinrooi) of de vierkante kilometers transferfolie van de bedrukking van wielertruitjes (Bioracer, Tessenderlo), maar ook de kalkhoudende champignonmest of zogeheten champost (in samenwerking met Inagro) staat op de agenda. Verder nog twee uitdagingen die een al beproefd circulair procédé nog verder op de spits willen drijven: namelijk nieuwe toepassingen voor gerecycleerd polyurethaan schuimen (Federal Eco Foam, voorheen Agglorex uit Lommel) evenals nieuwe toepassingen voor gerecycleerd PVB, de folie die in veiligheidsglas en autoruiten verwerkt zit (Upcygran, Pelt).

Dag drie wordt dan dag van de waarheid. Dan werken ze samen in Z33 aan hun presentaties om in de namiddag de concepten te pitchen aan elkaar én aan een jury.

“Limburg start op maandag, in Wallonië starten ze hun driedaagse op dinsdag én woensdag vat men vanuit het Discovery Museum in Kerkrade hetzelfde proces aan”, klinkt het nog.

En wat dan? “Of het verder reikt dan wat studentikoze concept-ideetjes? Wees maar zeker”, spreekt Sara Gilissen uit ervaring. “Dit wordt onze tweede bootcamp-ronde met Wanderful.stream. Vorige bootcamp vond door de coronapandemie volledig digitaal plaats én toch zijn daar dusdanig veel valabele concepten uit voortgekomen dat er intussen goed tien zijn uitgegroeid tot een volwaardig innovatietraject. Dat overtrof alle verwachtingen én stelt de ambities voor deze jaargang alvast nog scherper.”

Het is uiteraard uitkijken naar wat de Euregionale bootcamp gaat genereren aan concepten. En waartoe de samenwerkingen met verschillende bedrijven zou kunnen leiden. De beste van de beste teams uit elke regio zullen overigens doorstomen naar een Euregionale slotceremonie op 9 november. Tijdens dit online event mogen ze hun concept-pitch herhalen voor een internationale jury. Het ‘Interreg Euregio Maas-Rijn’-project gelooft sterk in het opheffen van barrières. Innovatie verlegt grenzen, én ook studenten en hun opleidingen worden daartoe gestimuleerd.

Wat Wanderful.stream als ‘Interreg Euregio Maas-Rijn’-project wil doen in een tijdsspanne van drie jaar, gebeurt in deze Bootcamp in drie dagen. Onderwijs, design (cultuur) en economie meer met elkaar laten samenwerken en meer van elkaar laten leren. Met wetenschappers en onderzoekers van UCLL tot (chemische) innovatie-experten van het Nederlandse Chemelot Innovation and Learning Labs, business developers van organisaties als POM Limburg en EKLO in Wallonië tot design-expertise vanuit Design Wallonie én Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur. Met het oog op meer circulaire economie is dit zowel op grote als kleine schaal de toekomst.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg