Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Succesvol waterstof-event trekt 180 geïnteresseerden

13.10.2022

POM Limburg toont alle kleuren van waterstof

Op 10 oktober organiseerde POM Limburg het seminarie ‘Waterstof, de brandstof van de toekomst?’ in het kader van het EMR H2 Booster-project. 180 deelnemers maakten op de T2-campus in Genk kennis met het potentieel en de uitdagingen van waterstof.

Negen partners – waaronder POM Limburg – bundelen in het Interreg-project EMR H2 Booster de krachten om een groene waterstofeconomie in de Maas-Rijnregio te ontwikkelen. Het doel is om partijen en initiatieven te verbinden, maar ook om innovatie in de waterstofketen te versnellen en zo duurzame groei en werkgelegenheid te creëren.

Decarboniseren
Tijdens het seminarie gaven diverse sprekers inzichten over de laatste ontwikkelingen en technologieën op het vlak van mobiliteit, industrie en opslag van energie.

Vice-president van Air Liquide Diederick Luijten: “In de eerste plaats kijken we naar moeilijk te decarboniseren sectoren. Ik denk daarbij aan zwaar en langeafstandstransport, de scheep- en luchtvaart, maar ook de staal- en chemische industrie. Voor andere toepassingen kijkt men eerder naar batterij-elektrische energiebronnen.”

Demomarkt
Limburgse innovaties in waterstof werden op de info- en demomarkt gedemonstreerd. Deelnemers kwamen in aanraking met waterstoftoepassingen, zoals de waterstofvrachtwagen van het Lommelse bedrijf E-Trucks Europe. Daarnaast stelden e-power uit Nieuwerkerken en AMS Belgium uit Bilzen respectievelijk hun waterstofgenerator en -tanks voor. Tot slot kregen de aanwezigen ook de kans om zelf een testrit te maken met een waterstofauto.

Limburgse waterstofstations
Waterstof heeft de wind in de zeilen, maar er zijn nog wat drempels te overwinnen.

“Je kan het waterstof-verhaal vergelijken met een marathon: doorzetting is vereist. Daarom heb ik voor mijn eerste waterstofauto zelf een tankstation moeten bouwen”, aldus Adwin Martens, algemeen directeur van WaterstofNet.

Ook op Limburgs grondgebied beweegt één en ander. Zo gaat de Franse energiegroep TotalEnergies in Ham haar eerste Belgische tankstation voor waterstof bouwen en loopt er met verschillende partners, waaronder Group Bruno, een proefproject voor een waterstoftankstation in Genk. Op die manier zal onze provincie een sleutelrol spelen in de verdere ontwikkeling van een groene waterstofeconomie.

Wil je meer te weten komen over waterstof? Schrijf je in voor het volgende EMR H2 Booster-event op 21 oktober.

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg