Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Tongeren krijgt gezondheidscampus

18.03.2022

POM Limburg-studie geeft nieuwe invulling aan leegstand in centrum

Op de Tongerse Julianussite komt een gloednieuwe gezondheidscampus. In samenwerking met het stadsbestuur en AZ Vesalius werkte POM Limburg een studie uit rond de verdere campusontwikkeling. De campus geeft nieuwe invulling aan de leegstand op de site en creëert ruimte voor zorgverleners, welzijnswerkers en commerciële organisaties. Op korte termijn worden de eerste activiteiten opgestart.

De Julianussite in het stadscentrum van Tongeren kampt al enige tijd met leegstand. Om de site een nieuwe invulling te geven, klopte het Tongerse stadsbestuur aan bij POM Limburg. Zo kreeg het concept van een gezondheidscampus concreet vorm. Die campus biedt niet alleen ruimte aan lokale zorgverleners, welzijnswerkers en zorgorganisaties, maar ook aan commerciële partners.

Burgemeester van Tongeren Patrick Dewael: “Over de leegstandcijfers is al veel inkt gevloeid. De groei van het online shoppen en de beperkende maatregelen als gevolg van de covidcrisis zijn gekende oorzaken. Vaak vinden oplossingen daar ook hun oorsprong. Gezondheid en welzijn zijn vandaag – meer dan ooit – een bekommernis van iedereen. Preventieve gezondheidsprogramma’s zoals medische testen, vaccinaties, gezonde voeding, yoga en meditatie willen we samenbrengen op één centrale plek in het centrum van de stad.”

Speerpunt

“Op dit moment is bijna één op vijf Limburgers tewerkgesteld in de gezondheidszorg. Dat maakt van de zorg één van onze economische speerpunten,” zegt gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput. “Bovendien telt Limburg meer eerstelijnszorgverleners dan andere provincies, en is er een grote bereidheid om samen te werken. Het gaat onder andere om huisartsen, apothekers, kinesitherapeuten en welzijnswerkers.”

Hoe kleiner de afstand tussen burgers en dat zorgteam, hoe beter. Een gezondheidscampus speelt dus een belangrijke rol in de kwaliteit van de zorg.

“Het maatschappelijk belang daarvan is niet te onderschatten, zo toonde ons ook de coronacrisis.”

Gezonde burgers
Omwille van haar centrale ligging en vlotte bereikbaarheid leent de Julianussite zich perfect tot de uitbouw van een gezondheidscampus. Bovendien blijkt uit een bevraging van Hogeschool PXL dat 85% van de Tongenaren het idee genegen is.

Burgemeester Dewael: “Julianus wordt de place to be voor iedereen die gezond is en het wil blijven, of voor wie gezonder wil worden. De site wordt omgevormd volgens een heel nieuw concept. Gezondheidszorg staat vandaag nog voor 99 procent in het teken van ziekenzorg, slechts 1 procent gaat naar het voorkomen van ziekten. Die wanverhouding willen we hier rechttrekken.”

Ook Eric Christiaens, algemeen directeur van AZ Vesalius, schaart zich achter het plan: “De schotten die nu nog bestaan tussen huisarts, thuisverpleging, ziekenhuis, kinesist en andere zorg moeten verdwijnen. Deze gezondheidscampus geeft iedereen toegang tot de zorg van de toekomst, die gebaseerd is op sterke samenwerking tussen alle zorgverstrekkers.”

Economische poot
Zowel nationaal als internationaal wordt de campus in Tongeren een echte voorloper.

Tom Vandeput: “We leggen sterk de nadruk op de economische poot van het verhaal. Zo brengen we niet alleen huisartsen, specialisten en grote zorgorganisaties zoals mutualiteiten samen op één plek, maar denken we ook aan commerciële organisaties, zoals voedings- en sportwinkels, fitnessclubs of horeca.”

Dit jaar nog worden de eerste activiteiten opgestart.

Valéry Autin, eigenaar van de Julianussite, vult aan: “We zijn heel trots en tevreden dat we, in samenwerking met de stad Tongeren, erin geslaagd zijn om onze Julianussite nieuw leven in te blazen. Onze Groep Teychene heeft de site reeds in 2014 overgenomen en het werd tijd om een nieuwe strategie te bedenken. Een combinatie van diverse functies, waaronder een medisch centrum, maar ook wonen, parkeren en winkelen, horen nu eenmaal binnen het stedelijk weefsel. Samen met de stad Tongeren, AZ Vesalius en POM Limburg is dit mogelijk gemaakt, en we zijn ervan overtuigd dat een gezondheidscampus een groot succes zal zijn. Dit concept zal ook onze actuele huurders ten goede komen om hun activiteiten verder te versterken.”

Publicaties
Gezondheidscampus Tongeren
Download
© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg