Terug naar overzicht

Logistieke Campus Limburg

Het vlaggenship van de logistieke sector

De Logistieke Campus Limburg (LCL) is onderdeel van Logistics Valley Flanders, de grootschalige herontwikkeling van de voormalige Ford-site van maar liefst 134 hectare. De site is verdeeld in drie zones: A, B en C. Terwijl zones B en C al volop in ontwikkeling zijn met Genk Green Logistics, Port of Limburg en H.Essers Dry Port, wordt zone A de centrale ontmoetingsplaats voor de logistieke sector. In 2022 kochten POM Limburg (80%) en de stad Genk (20%) samen 4,5 hectare van deze centrale zone.

De volledige 4,5 hectare is bestemd voor de ontwikkeling van maak- en logistiek ondersteunende activiteiten en de bouw van een poortgebouw.

Strategische ligging

De Logistieke Campus Limburg is het centrale knooppunt voor bedrijven, kennisinstellingen en organisaties in de logistieke sector. Strategisch gelegen tussen de zeehavens en het Europese achterland, ligt de campus aan het Albertkanaal, het spoor en nabij de snelwegen E313 en E314. Deze ontwikkeling versterkt de positie van Limburg als een toonaangevend logistiek knooppunt in Europa en vergroot de aantrekkingskracht van de regio.

Het iconische poortgebow

Het hoge poortgebouw van de Logistieke Campus Limburg zal als herkenningspunt dienen voor Logistics Valley Flanders. Een Limburgs consortium met onder meer Group Machiels en H.Essers bundelt de krachten om het gebouw te realiseren. Het iconische gebouw wordt voornamelijk opgebouwd uit hout en beton en omvat duurzame elementen zoals zonne- en windenergie en waterbesparing. Tegelijk biedt het ruimte voor diverse functies, denk aan kantoren voor administratieve dienstverlening aan de logistieke en industriële sector, opleidingsfaciliteiten, lokale satellieten van havens, maar ook een supermarkt of horecazaak zijn mogelijk.

De voorbereidingen voor de plannen en vergunningen zijn volop aan de gang. De eerste spade gaat in 2026 de grond in.

Innovatie en samenwerking

POM Limburg speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de Logistieke Campus Limburg. Door te focussen op digitalisering, innovatie, duurzaamheid, samenwerking en kennisdeling, zal POM Limburg vanuit de campus het ecosysteem rondom logistiek en warehousing versterken en zo bijdragen aan de innovatie en groei van de logistieke sector in Limburg. Dit gebeurt via functies zoals:

  • Digitale beleveringsruimte
  • Aantrekken van vooruitstrevende maak- en logistiek ondersteunende bedrijven
  • Kennisdeling en netwerking
  • Lokale satellieten
  • Opleidingsfaciliteiten

Dit kan je ook interessant vinden

© POM Limburg 2025
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg