Einsteintelescoop
Met de Einsteintelescoop investeert Europa in een observatorium om tot nieuwe inzichten te komen over de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren aan de hand van zwaartekrachtgolven. Deze driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 200 tot 300 meter onder de grond geplaatst om zo weinig mogelijk ruis op te vangen van de activiteiten op aarde.Het observatorium is uniek in zijn soort, en wordt wel eens vergeleken met CERN in Genève, dat bekend is om de grootste deeltjesversneller ter wereld.
In 2026 valt de definitieve beslissing over de toekomstige locatie van deze telescoop: de Maas-Rijnregio of Sardinië.Het project zal zo’n twee miljard euro aan investeringen, en 500 directe en 1.150 indirecte jobs opbrengen. Daarom doet Limburg, en bij uitbreiding de Maas-Rijnregio, er alles aan om het kandidaatdossier te versterken. Eén van de initiatieven is het ET2SMEs-project.
Het ET2SMEs-project
ET2SMEs staat voor Einstein Telescope To Small and Medium-sized Enterprises.Het doel van dit project: interregionale samenwerkingen tussen kmo’s in de Maas-Rijnregio versterken, en zo technologische en economische ontwikkelingen stimuleren.
POM Limburg treedt op als matchmaker en doet dat op verschillende manieren:
- Bedrijfsbezoeken en workshops organiseren.
- Netwerkevents organiseren en deelnemen aan events van socio-economische organisaties.
- Bedrijven uit de Maas-Rijnregio samenbrengen, over grenzen heen, en zo technologische innovaties versnellen.
Samenwerkingsverbanden die hieruit voortvloeien tonen niet alleen aan dat deze regio een hoogtechnologische kennisregio is. Ze zullen ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingsfase van de Einsteintelescoop.
Op 21 november 2023 wordt het ET2SMEs-project afgerond tijdens een eindevent.
Waarom is dit zo belangrijk?
De Maas-Rijnregio heeft momenteel al een sterk dossier voor de Einsteintelescoop, maar een rechtstreekse link met bedrijven ontbreekt nog.Dit project werkt innovatie in de hand en creëert een sterk ecosysteem.
Halen we de Einsteintelescoop naar hier, dan brengt dat heel wat voordelen met zich mee, zoals grote investeringen en hoogwaardige jobs. Limburgse bedrijven zullen hun diensten en producten kunnen aanbieden aan het observatorium. De effectieve opstart is pas voorzien in 2032, maar nu al zullen er opdrachten worden uitgeschreven. Niet alleen voor hightechbedrijven, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven uit de planning- en bouwsector.
Samenwerking
ET2SMEs is een samenwerking tussen zeven organisaties die werken rond economische ontwikkeling en innovatie in de Maas-Rijnregio:
- POM Limburg (BE)
- Universiteit van Luik (BE)
- Waalse luchtvaartcluster SKYWIN (BE)
- Technologiebureau Wallonie Entreprendre (BE)
- AGIT (DUI): bureau voor economische ontwikkeling in de regio Aken
- NRMWP.NRW (DUI): organisatie die de ontwikkeling van Noordrijn-Westfalen op gebied van technologie stimuleert
- LIOF (NL): de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Nederlands-Limburg
De samenwerking in het kader van het ET2SMEs-project ging van start op 1 maart 2021 en loopt tot 21 november 2023. Een budget van twee miljoen euro ondersteunt het project. Die financiering gebeurt door het Europese programma Interreg Maas-Rijn, het provinciebestuur van Limburg en de Vlaamse overheid.