Cijfer in de kijker

3 op 10 Limburgse bedrijven doet aan e-commerce

3 op 4 ondernemingen in Limburg beschikt over een eigen website en gebruikt social media. Bijna de helft maakt gebruik van de cloud, bijvoorbeeld voor e-mailprogramma’s of voor het opslaan van bestanden. En 3 op 10 Limburgse bedrijven doet aan e-commerce, wat meer is dan gemiddeld in Vlaanderen. Het zijn enkele opvallende resultaten uit de Digibarometer van POM Limburg, een bevraging bij een 500-tal Limburgse bedrijven.

481 bedrijven uit verschillende sectoren en van verschillende grootte vulden de enquête van POM Limburg in, dat hiervoor samenwerkte met UHasselt en M.A.S. Research. De Limburgse resultaten werden vergeleken met de Vlaamse resultaten uit gelijkaardige recente enquêtes.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “In veel gevallen scoren de Limburgse bedrijven beter dan hun Vlaamse collega’s. Zo verkopen gemiddeld 30% van de Limburgse ondernemingen goederen en diensten via het internet, terwijl dat in Vlaanderen maar gemiddeld 24% is. Rond een aantal toepassingen hebben we nog een achterstand in te halen. De Limburgse bedrijven beschikken bijvoorbeeld minder vaak over een eigen website.”

75% van de Limburgse bedrijven heeft een eigen website, vooral om informatie te geven over prijzen, goederen en diensten. In Vlaanderen is dat 81%. Wat het gebruik van social media op bedrijfsniveau betreft houden Limburg en Vlaanderen wel gelijke tred. 72% van de Limburgse en Vlaamse bedrijven gebruikt social media. Facebook en LinkedIn zijn het populairst, Instagram en vooral Twitter zijn minder in trek.

Facturen op papier
Bij 87% van de Limburgse bedrijven heeft minstens 1 op de 10 werknemers toegang tot internet. In Vlaanderen is dat 80%. Gemiddeld hebben de Limburgse bedrijven ook iets vaker eigen ICT-specialisten in dienst (18% t.o.v. 16%).

Sectormanager Digitalisering Nele Buysmans: “Een opvallend resultaat uit de bevraging is dat in Limburg bijna 7 op 10 ondernemingen nog steeds facturen op papier verstuurt, al dan niet in combinatie met elektronische facturen. In Vlaanderen zijn dat zelfs meer dan 8 op 10 bedrijven. Nochtans is de juridische waarde van een elektronische factuur volledig gelijk aan die van een papieren factuur. De facturen kunnen bovendien perfect bewaard worden in de cloud. Sinds een aantal jaren is de cloud steeds aantrekkelijker geworden voor bedrijven om bestanden op te slaan of voor het werken met e-mail- of andere computerprogramma’s. Het voordeel van de cloud is dat bedrijven niet meer moeten beschikken over eigen, vaak kostelijke servers en dat de capaciteit flexibel kan afgestemd worden op de activiteit van het bedrijf. Hierdoor gaat de overstap naar de cloud veelal gepaard met een kostenbesparing. Inmiddels gebruikt bijna de helft van de Limburgse ondernemingen de cloud en dat is meer dan gemiddeld in Vlaanderen.”

Virussen en spam
Het grootschalig gebruik van digitale toepassingen vereist echter ook een toenemende aandacht voor ICT-beveiliging.

Expert Kenniscel Tim Vandenbrande licht toe: “De digitale ontwikkeling biedt veel voordelen op het gebied van werkgelegenheid en economische groei, maar er ontstaan ook nieuwe gevaren. Zo kreeg gemiddeld 12% van de Limburgse bedrijven het afgelopen jaar te maken met een ICT-beveiligingsincident, gaande van de onbeschikbaarheid van ICT-diensten tot de vernietiging of openbaarmaking van gegevens, bv. ten gevolge van een virus- of spamaanval. In Vlaanderen ging het zelfs om 16% van de bedrijven. De kwetsbaarheden die de digitalisering met zich meebrengt moeten geminimaliseerd worden. Expertise en investeringen op het gebied van de digitale veiligheid zijn daarom hard nodig.”

Corona versnelde digitalisering
De onderzoekers van POM Limburg, die voor deze enquête samenwerkten met UHasselt en het onderzoeksbureau M.A.S. Research, peilden eveneens naar de mate waarin de coronapandemie de digitalisering in de Limburgse ondernemingen heeft versneld. Voor een relatief groot aantal blijkt dat wel degelijk het geval te zijn geweest. Zo gaf een kwart van de Limburgse bedrijven aan dat zij meer werknemers vanop afstand toegang hebben verleend tot e-mail of andere ICT-systemen van de onderneming. Uiteraard stonden heel wat bedrijven hierin ook vóór corona al ver. Bijna de helft van de ondernemingen verhoogde het aantal vergaderingen op afstand, bijvoorbeeld via Skype, Zoom of Teams. Bij de grotere bedrijven (meer dan 10 werknemers) liep dat aantal zelfs op tot 70%. Zowat 15% van de Limburgse ondernemingen begon als gevolg van corona met de verkoop van goederen of diensten via internet of versterkte deze activiteiten. Dat is nagenoeg hetzelfde percentage als gemiddeld in Vlaanderen (16%).

Digitale turbo
“De digitalisering van onze economie, en eigenlijk van de hele maatschappij, gaat de afgelopen decennia razendsnel en corona heeft die snelheid de laatste jaren nog gevoelig verhoogd. Om competitief te blijven, moeten bedrijven meer en meer de digitale kaart trekken”, aldus Tom Vandeput. “Het sterk toenemend belang in zowel productie als consumptie maken van digitalisering immers een katalysator voor economische groei.”

Vandeput geeft aan dat de resultaten uit de bevraging nog verder geanalyseerd worden, met een onderscheid naar sector en naar bedrijfsgrootte.

“Met de resultaten van deze Digibarometer krijgen we een goed inzicht in de digitaliseringsgraad van de Limburgse bedrijven. Hierdoor weten we hoe en waar we de juiste ondersteuning kunnen bieden. Vervolgens zullen we binnen SALKturbo en de reguliere projectwerking van POM acties opzetten om via digitale toepassingen het economisch groeipotentieel van onze ondernemingen verder te versterken. Het is immers onze ambitie om een digitale turbo uit te werken op maat van ieder bedrijf en iedere sector”, zo besluit Tom Vandeput.

 

Voor meer gedetailleerde sociaaleconomische cijfers voor Limburg kan je steeds contact opnemen met de kenniscel op 011 300 100 of info@pomlimburg.be.

Publicatiedatum: 19 juli 2022

Dit kan je ook interessant vinden

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg