Cijfer in de kijker
37% van de Limburgers gebruikt apps of slimme horloges om eigen gezondheid op te volgen
Digitale toepassingen om de eigen gezondheid te monitoren lijken alsmaar meer ingang te vinden. Dat blijkt althans uit een enquête die B-Pact en Indiville afgelopen zomer in opdracht van POM Limburg afnam bij meer dan 2.000 Limburgers. De bevraging, die specifiek gericht was op gezondheidszorg en digitalisering, leverde enkele opvallende resultaten op.
Covid-19 effende het digitale pad
De helft van de Limburgers geeft aan dat ze de afgelopen maand (voorafgaand aan de enquête) online informatie hebben opgezocht over hun eigen gezondheid. 12% van de Limburgers heeft dat nog nooit gedaan. Bij mensen jonger dan 35 jaar is dat slechts 5%, bij 65-plussers heeft 23% nog nooit online gezocht naar eigen gezondheidsinfo.
Covid-19 heeft het pad naar digitale gezondheidsgegevens duidelijk geëffend. Maar liefst 85% van de Limburgers consulteerde het afgelopen jaar online medische gegevens in het kader van Covid-19, bijvoorbeeld over hun vaccinaties of testresultaten. Mede hierdoor vinden de Limburgers inmiddels vrij goed de weg naar hun online gezondheidsgegevens. Bijna 9 op 10 weet waar men zijn of haar vaccinaties kan raadplegen. Ongeveer 7 op 10 vindt online de weg naar hun medisch dossier, medische verslagen of laboresultaten. De meeste Limburgers geven bovendien aan deze resultaten zelf correct te kunnen interpreteren.
De nood aan ondersteuning bij het online opzoeken van de eigen medische gegevens varieert wel erg van de doelgroep. Gemiddeld geeft 35% van de Limburgers aan dat ze nood hebben aan dergelijke ondersteuning. Bij jongeren (<35 jaar) en ouderen (+65 jaar) loopt dat op tot meer dan 43%. Bij lager opgeleiden en personen met een vreemde origine heeft zelfs meer dan 46% nood aan die ondersteuning. Ook Limburgers met een hoger risico op kansarmoede vragen voor meer ondersteuning.
1 op 4 Limburgers telt stappen via app of slimme horloge
Een populaire manier om de eigen gezondheid te monitoren zijn apps of zogenaamde wearables zoals slimme horloges (smartwatch). Maar liefst 37% van de Limburgers maakt hiervan gebruik om hun gezondheidsinfo op te volgen. De meeste onder hen doen dit in het kader van sport en beweging. Zo geeft 1 op 4 Limburgers aan dat ze via gezondheidsapps of wearables hun stappen tellen of hun loop- of fietsprestaties opvolgen. Andere toepassingen zijn iets minder in trek. Zo houdt 17% van de Limburgers lichaamsmetingen bij (zoals hartslag, bloeddruk of gewicht), 14% doet dit met medische gegevens (bv. vaccinaties of laboresultaten) en 12% registreert digitaal gegevens over hun slaapgedrag. Bijna 1 op 10 Limburgers (9%) gebruikt gezondheidsapps of wearables op aanraden van een zorgverlener.
Digitalisering is volgens de Limburger goed voor de zorgkwaliteit maar verhoogt risico op schending van de privacy
Uit de bevraging blijkt voorts dat de Limburger zijn of haar gezondheidsgegevens graag deelt binnen een zorgomgeving maar niet met privébedrijven. Zo is 84% ermee akkoord dat persoonlijke gezondheidsgegevens gedeeld worden met behandelende artsen of zorgverleners. Voor zo’n 65% van de Limburgers is er geen belet dat deze eigen gezondheidsgegevens worden gedeeld met niet-behandelende artsen waar men in de toekomst mogelijk mee in aanraking komt of met ziekenhuizen voor wetenschappelijk onderzoek. Die bereidheid om de eigen gezondheidsgegevens te delen daalt echter wanneer ze zouden gaan richting bedrijfsleven. Slechts 35% van de Limburgers is ermee akkoord om de eigen gezondheidsinfo te delen met farmaceutische bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of behandelingen. Dat aantal neemt nog gevoelig af naarmate het gaat om het delen van gezondheidsgegevens met verzekeringsmaatschappijen voor de aanpassing van polissen (17% is akkoord) of met privébedrijven om hun marketingstrategie te ontwikkelen (10% is akkoord).
Ook peilde POM Limburg naar de voor- en nadelen van het digitaliseren van de eigen gezondheidsgegevens. Hieruit blijkt een gemengd gevoel. 65% van de Limburgers denkt dat de digitalisering van gezondheidsgegevens bijdraagt tot een meer kwaliteitsvolle zorg. Maar tegelijkertijd meent 61% van de Limburgers dat digitalisering van gezondheidsgegevens het risico op privacy-inbreuken verhoogt. Bijna de helft van de Limburgers vindt dat digitalisering van gezondheidsgegevens de betrokkenheid bij de ontvangen zorg verhoogt, de kennis over gezondheidsthema’s verbetert, de aandacht voor de eigen gezondheid verhoogt en bijdraagt tot een betere persoonlijke gezondheid. Zowat 20% is hier niet mee akkoord.
Voor meer gedetailleerde sociaaleconomische cijfers voor Limburg kan je steeds contact opnemen met de kenniscel op 011 300 100 of info@pomlimburg.be.
Publicatiedatum: 28 november 2022