
Cijfer in de kijker
75,7% van de Limburgers was in 2024 aan het werk
Volgens recente cijfers van Statbel, het nationaal statistiekbureau, was vorig jaar 75,7% van de Limburgers tussen 20 en 64 jaar aan het werk. De werkzaamheidsgraad, het aandeel werkenden in de bevolking op arbeidsleeftijd, krijgt daarmee voor het eerst sinds het coronajaar 2020 een tik: van 76,4% in 2023 naar 75,7% in 2024. Hiermee neemt de werkzaamheidsgraad dus 0,7 procentpunten af.
In heel Vlaanderen was vorig jaar gemiddeld 76,9% van de 20- tot 64-jarigen aan het werk. Dat is min of meer hetzelfde niveau als het jaar voordien. De dalende werkzaamheidsgraad in Limburg maakt dat de kloof met Vlaanderen dus opnieuw groter wordt. De Limburgse werkzaamheidsgraad ligt nu opnieuw 1,2 procentpunten lager dan die voor Vlaanderen. In 2023 was dit nog geslonken tot slechts 0,4 procentpunten.
Ook in vergelijking met de andere provincies deed Limburg het niet zo best. In West-Vlaanderen liep het aandeel werkenden in 2024 eveneens terug (-0,3 procentpunten), maar in mindere mate dan in Limburg. In Antwerpen en Oost-Vlaanderen was er sprake van een quasi status quo. Enkel in Vlaams-Brabant ging de werkzaamheidsgraad erop vooruit.
De wisselende, matige prestaties in de provincies maken ook dat de werkzaamheidsgraad op Vlaams niveau er nauwelijks op vooruit gaat (+0,1 procentpunt). Dit stelt de ambitie van de Vlaamse regering om zo snel mogelijk een werkzaamheidsgraad van 80% te behalen op scherp. De laatste jaren neemt het groeiritme immers duidelijk af.
Limburg wel nog steeds de koploper van de laatste tien jaar
In een langer tijdsperspectief oogt de werkzaamheidsevolutie in Limburg wel nog steeds prima. Op tien jaar tijd steeg de werkzaamheidsgraad in de provincie van 69,1% in 2014 naar 75,7% in 2024. Dat is een toename van 6,6 procentpunten. Geen enkele andere Vlaamse provincie deed beter. Vlaanderen won in diezelfde periode 5 procentpunten (van 71,9% naar 76,9%).
De mindere Limburgse cijfers voor 2024 betekenen dan misschien een (tijdelijke) halt op de positieve werkzaamheidstrend, maar de winst van de laatste jaren is zeker niet helemaal verloren met één tegenvallend jaar. Wel geven de nieuwe cijfers aan dat de Limburgse economie kwetsbaar blijft. Het is dan ook niet voor niets dat Limburg er vol voor gaat om een verlenging van de Europese transitiemiddelen te bekomen. Een verlengde status als transitieregio is en blijft cruciaal om de rol met de rest van Vlaanderen niet opnieuw te lossen en om Limburg nog werkzamer en competitiever te maken.
Voor meer gedetailleerde sociaaleconomische cijfers voor Limburg kan je steeds contact opnemen met de kenniscel op 011 300 100 of info@pomlimburg.be.
Publicatiedatum: 14 maart 2025