Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Expo over de Einsteintelescoop opent in maakcampus FacThory

02.10.2024

Een kennismaking voor bedrijven en scholieren

GENK – Vandaag opende FacThory, de nieuwe campus voor slimme maakindustrie, haar deuren voor een tijdelijke tentoonstelling over de Einsteintelescoop. Deze interactieve expo, georganiseerd door POM Limburg, biedt inzicht in de impact van dit wetenschappelijke project op de Limburgse economie en de ruimere Maas-Rijnregio. Daarnaast richt de tentoonstelling zich op het stimuleren van ondernemerschap en het enthousiasmeren van scholieren voor STEM-opleidingen.

De expo toont hoe de Einsteintelescoop kansen creëert in sectoren zoals hightech, bouw, maakindustrie, energie en logistiek. Met steun van het provinciebestuur wil POM Limburg ondernemers informeren over hun mogelijke bijdrage aan het project en scholieren enthousiasmeren voor STEM-opleidingen. “De Einsteintelescoop opent de deur naar ongekende mogelijkheden voor innovatie en samenwerking”, aldus Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg. “Deze tentoonstelling benadrukt de vele voordelen van zo’n ambitieus wetenschappelijk project, zoals nieuwe technologieën, innovaties en zakelijke acties die voortvloeien uit de ontwikkeling van de Einsteintelescoop.”

Vlaams minister Jo Brouns: “De Einsteintelescoop is niet alleen een baanbrekend wetenschappelijk project, maar ook een unieke kans voor Limburg om zich blijvend te positioneren als een motor van technologische innovatie en economische groei. Dit project opent deuren voor onze maakindustrie, hightechsector en voor de jongere generaties die de STEM-opleidingen van morgen invullen. Samen bouwen we hier in Limburg aan de toekomst, waarin wetenschap, industrie en onderwijs elkaar versterken.”

Hologram
Bezoekers worden begroet door een 2D-hologram van Albert Einstein en via een indrukwekkende tunnel naar de wereld van de Einsteintelescoop geleid. De expo biedt een eerste kennismaking met het pioniersproject, bedoeld als voorproefje voor wat nog komen gaat. “We willen zowel ondernemers als studenten inspireren en mobiliseren om deel te nemen aan dit revolutionaire project”, zegt Vandeput. “Er is een breed scala aan vaardigheden en expertise nodig – van ingenieurs en onderzoekers tot vakmensen – om de Einsteintelescoop hier te realiseren.”

Op economisch vlak is de komst van de Einsteintelescoop een gamechanger voor Limburg. Hans Plets, Vlaams projectmanager Einsteintelescoop: “De brede waaier aan vereiste technologieën, zoals krachtige lasers, cryogene spiegels, het vacuümsysteem, AI-gedreven gegevensanalyse en duurzame constructietechnieken zullen hun weg vinden naar sectoren als gezondheidszorg, lucht- en ruimtevaart, energie en mobiliteit. Maar belangrijker nog dan de directe impact op economie en tewerkstelling is de doorontwikkeling van het ecosysteem van kennisinstellingen en innovatieve bedrijven in de regio rond de Einsteintelescoop. Dit zal decennialang bijdragen tot productiviteitsgroei en welvaart.”

FacThory
De expo vindt plaats in FacThory op Thor Park, waar de slimme maakindustrie centraal staat. De site is een hotspot voor slimme, duurzame en innovatieve bedrijven met de focus op energietransitie en slimme maakindustrie.

Burgemeester van Genk Wim Dries: “Als burgemeester van Genk ben ik verheugd dat onze stad gastheer mag zijn voor deze indrukwekkende tentoonstelling over de Einsteintelescoop. Dit project plaatst Genk opnieuw op de kaart als een plaats waar innovatie en samenwerking centraal staan. Het is een voorrecht om zowel onze inwoners als bezoekers de kans te bieden om deze unieke expo te ervaren en te ontdekken hoe wetenschap en technologie de toekomst van onze regio mee vormgeven.”

Filip Vercauteren, algemeen directeur van Thor Park: “Wij zijn verheugd om deze tijdelijke opstelling te kunnen huisvesten in het recent geopende gebouw FacThory op Thor Park. Op die manier krijgen bezoekers ook de kans om de mogelijkheden van dit unieke gebouw te ontdekken. Deze tentoonstelling sluit perfect aan bij FacThory en het hele Thor Park als innovatieve omgeving voor start-ups in de maakindustrie en de energiesector.”

De expo is toegankelijk voor het publiek op zondag 3, 10 en 17 november, tijdens de Open zondagen van de stad Genk. Inschrijven kan via onderstaande links. 

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg