Blijf op de hoogte van het nieuws
Limburgse start-up Agrippa detecteert lekken voor toekomstige Einsteintelescoop
POM Limburg-project ontwikkelt nieuwe AI-toepassing
Onder impuls van POM Limburg ontwikkelt de Limburgse start-up Agrippa een beveiligingssysteem dat via artificiële intelligentie en flinterdunne sensoren lekken in de infrastructuur van de Einsteintelescoop zal detecteren. Dat doet het bedrijf in samenwerking met de Duitse sensorontwikkelaar Incoretex.
De Einsteintelescoop is een ultramodern onderzoekscentrum dat onderzoek voert naar de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 300 meter onder de grond gebouwd. Het Italiaanse eiland Sardinië en het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio zijn nog in de running om het observatorium te bouwen. In 2024 zal Europa de knoop doorhakken. De komst van de telescoop zou de Maas-Rijnregio twee miljard aan investeringen en 1.500 jobs opleveren.
Lekdetectie
In de Einsteintelescoop wordt onderzoek gedaan naar zwaartekrachtgolven. Lekkende waterleidingen vormen daarbij een risico en kunnen de infrastructuur in de telescoop ernstig beschadigen. POM-sectormanager Maakeconomie Maxime Corvilain: “Lekken veroorzaken niet alleen corrosie, schimmel en kortsluiting, maar ook betonrot, trillingen en in het ergste geval een verstoring van de metingen. Allemaal heel nefast voor de werking van het onderzoekscentrum. Het is dus cruciaal om lekken snel en accuraat op te sporen, en dat kan met dit nieuwe systeem van Agrippa. De leidingen worden constant gemonitord door AI-software en heel nauwkeurige sensoren.”
AI-gedreven sensoren
De Hasseltse start-up Agrippa is gespecialiseerd in softwaresystemen op basis van artificiële intelligentie. Via druk en andere data spoort hun software de locatie van een lek op. Voor de Einsteintelescoop slaat de start-up de handen in elkaar met het Duitse Incoretex, dat innovatieve sensoren ontwikkelt. De integratie van deze twee technologieën maakt een nauwkeurige en performante opsporing van lekken mogelijk.
Sam Achten, oprichter Agrippa Cleantech: “We gaan de uitdaging aan om een systeem te ontwikkelen dat niet alleen lekken detecteert, maar ook meer inzichten verschaft over de symptomen die aan de grondslag liggen van een waterlek. We moeten duurzamer omgaan met grondstoffen, zoals water. Een innovatief project als de Einsteintelescoop is een uitgesproken kans om nieuwe technologieën te ontwikkelen die ons klaarstomen voor de toekomst.”
Chemiesector
De ontwikkelde detectietechnologie is niet alleen interessant voor de Einsteintelescoop, maar kan ook ruimere marktoepassingen dienen, zoals in de chemiesector waar corrosie van pijpleidingen een ernstig probleem vormt.
Gedeputeerde Tom Vandeput: “Nu al zorgt de mogelijke komst van de telescoop voor innovatie. Bedrijven raken geïnspireerd door de vele technologische uitdagingen die het project met zich meebrengt. Dat resulteert in revolutionaire technologieën. De Einsteintelescoop is op dit moment al een economische katalysator voor Limburg.”
Link met bedrijven
Sinds de start van het Einsteintelescoop-project focust POM Limburg op de link tussen de Einsteintelescoop en ondernemingen. Zo begeleidt POM bedrijven en brengt hen rond de tafel met kennisinstellingen. Tom Vandeput: “En met succes. Na onder meer Jansen the Building Company, Aperam en Calculus is Agrippa het zesde Limburgse bedrijf dat een kans grijpt. Die bedrijven versterken niet alleen onze kandidatuur, maar geven ook een algemene boost aan Limburg als hightech-kennisregio.”