Blijf op de hoogte van het nieuws

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Terug naar overzicht

Op zoek naar duurzame pigmenten die het verschil maken

15.05.2025

Captain’s table van POM Limburg focust op biogebaseerde en structurele innovaties

Kleur is alomtegenwoordig: van voeding tot textiel, van cosmetica tot design. Desondanks staat de kleurstoffenindustrie op een kantelpunt. De sector veroorzaakt namelijk een aanzienlijke ecologische belasting door de productie van pigmenten. Daarom organiseerden POM Limburg en partners de captain’s table ‘Colour – Seeing beyond pigment’ in Z33, het huis voor actuele kunst, design en architectuur. De deelnemers bogen zich over de uitdaging om duurzame alternatieven op te schalen tot economisch haalbare oplossingen.

De captain’s table van POM Limburg bracht een divers palet aan deelnemers samen, waaronder ondernemers, ontwerpers en onderzoekers. Ze verkenden de economische kansen die de opkomst van biogebaseerde en structurele kleuren te bieden heeft. Het gesprek werd gevoed door inzichten uit de expo ‘Colour – Seeing Beyond Pigment’ in Z33, het huis voor actuele kunst, design en architectuur in Hasselt. De expo loopt nog tot 24 augustus 2025 en stelt experimentele toepassingen van kleur voor die bestaan uit microalgen, bacteriën en synthetische nanostructuren.

Meerwaarde via kleur
Hoewel biogebaseerde pigmenten veel kansen bieden, botsen ze nog op enkele uitdagingen en obstakels zoals kleurstabiliteit, UV-gevoeligheid en batchvariatie. Vanuit economisch oogpunt is de volledige levenscyclus bepalend: pigmenten die snel verouderen of regelmatig vervangen moeten worden, zijn niet noodzakelijk duurzamer. Bovendien vraagt de markt niet naar ‘duurzame inkt’, maar naar een functioneel eindproduct waarin duurzaamheid geïntegreerd is. Innovaties in kleur moeten meerwaarde bieden, zoals hergebruik of esthetiek. Maar ook de levensduur, merkperceptie en materiaalprestatie zijn van belang. Tegelijkertijd maakt de sterke afhankelijkheid van Aziatische pigmentproductie Europa kwetsbaar. Dat creëert kansen voor lokale productie van biogebaseerde pigmenten, op voorwaarde dat er voldoende ondersteuning en samenwerking is.

Samenwerking speelt sleutelrol
Bezorgdheden rond intellectuele eigendom (IP) en productiegevoeligheden bemoeilijken samenwerking. Bedrijven hebben nood aan vertrouwde testomgevingen, begeleiding bij IP en duidelijke samenwerkingsmodellen. Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen VLAIO en speerpuntcluster Catalisti kunnen daarbij een faciliterende rol spelen. Op het vlak van bewustwording is er nog veel groeipotentieel om samen met designers en vakmensen stil te staan bij de impact van pigmentkeuze op duurzaamheid en klantperceptie. Dat alles maakt duidelijk dat de toekomst van kleur niet alleen esthetisch is, maar ook strategisch en economisch relevant, zo bleek uit de captain’s table. Duurzame innovatie is geen solotraject, maar een gedeelde zoektocht naar impactvolle verandering.

Dit initiatief werd gesteund door POM Limburg, VLAIO, LUCA School of Arts, Z33 en C-mine.

© POM Limburg 2025
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg POM Limburg