
Integraal Digitaal

Verhoogde digitale geletterdheid helpt inclusieve arbeidsmarkt
Het project ‘Integraal Digitaal’ moet een bijdrage leveren aan het duurzaam behouden en verhogen van de werkzaamheidsgraad in de provincie Limburg. Daarvoor zetten de projectpartners Hogeschool PXL, ACV Innovatief vzw en POM Limburg op het verbeteren en versterken van de digitale competenties van kwetsbare werknemers en werkzoekenden.
Daarvoor ontwikkelen ze een methodiek die eerst de (digitale) drempels in kaart brengt om vervolgens een ondersteuningsaanbod op maat te ontwikkelen. Dat aanbod bestaat onder meer uit opleidingen voor digitale ambassadeurs die de brug bouwen tussen enerzijds werknemers en werkzoekenden en anderzijds werkgevers en de werkvloer. Daarnaast zullen de partners audiovisueel materiaal ontwikkelen en ter beschikking stellen van werkzoekenden en kwetsbare werknemers om ze zelfredzamer te maken zodat ze zelf hun loopbaan in handen nemen.
Doelstellingen
Met ‘Integraal Digitaal’ willen de projectpartners een methode ontwikkelen die makkelijk overdraagbaar is, en vertrekt vanuit een actieve, directe aanpak om drempels te verlagen. Die werken ze uit via ervaringen en inzichten van de doelgroep, het netwerk (klankbord- en steungroepen) en door tussentijds af te toetsen via gebruikersonderzoek. Bij dit tijdsintensief proces wordt vooral ingezet op het kwalitatief betrekken van de specifieke doelgroep.
Dit vertaalt zich naar vier concrete doelstellingen:
- De werkzaamheidsgraad in Limburg duurzaam behouden en verhogen door digitale competenties van werkzoekenden en kwetsbare werknemers te versterken.
- Een methodiek ontwikkelen die de veerkracht en flexibiliteit van kwetsbare werknemers en werkzoekenden verhoogt door hun digitale competenties te verbeteren.
- De behoeften en noden van kwetsbare werknemers en werkzoekenden in Limburg op het vlak van digitale geletterdheid in kaart brengen.
- Een ondersteuningsaanbod uitwerken rond digitale competenties bij kwetsbare werknemers en werkzoekenden in Limburg versterken om hun retentie op de arbeidsmarkt te verhogen.
Werkpakketten
Het project is opgebouwd rond zes werkpakketten die elk een specifieke fase in het ontwikkelingsproces van de methode belichten.
(Digitale) drempels in kaart brengen die toegang en behoud van werk bemoeilijken via een bevraging van de doelgroep en potentiële gebruikers van de methode. Enerzijds worden de drempels voor werkzoekenden en kwetsbare werknemers en hoe ze deze ervaren onder de loep genomen. Anderzijds worden de signalen en ervaringen van Digi-Helpers meegenomen, op basis van de drempels die zij in de praktijk opmerken. Voor werkgevers ligt de focus in dit werkpakket op het blootleggen van digitale en andere belemmeringen die de instroom van digitaal vaardige medewerkers tegenhouden.
O.b.v. de resultaten uit de ontwerpfase ontwikkelen de partners een eerste set tools die in de leerfase verder getest en verfijnd worden. De ontwikkeling omvat:
- Opleiding van digi-ambassadeurs
- Ontwikkeling van meetinstrumenten (nul- en opvolgmetingen)
- Realisatie van audiovisuele toepassingen en een extern platform
- Een toegankelijkheidstoets om inclusie te waarborgen
Drie lerende netwerken organiseren die jaarlijks worden hernomen en zo zorgen voor een voortdurende kwaliteitsverbetering. Werknemers, digi-ambassadeurs en werkgevers worden betrokken in het netwerk.
Op basis van de ervaringen en inzichten uit de lerende netwerken sturen de partners de tools bij en verfijnen ze de methodiek verder. De opgedane kennis nemen ze mee in een volgende cyclus. Daarnaast breiden de partners de doelgroep uit: naast werknemers richten ze zich ook op werkzoekenden. Ze stemmen de inhoud af op de samenstelling van ieder netwerk. Op basis van de lessen uit de verschillende fases sturen de partners het project stap voor stap bij.
De partners toetsen de ontwikkelde methode, bevinden en bruikbaarheid af binnen een ruimer netwerk bestaande uit arbeidsmarktpartners, stakeholders, etc. en sturen bij waar nodig.
De projectpartners streven naar een methode die breed inzetbaar is, zodat organisaties zelf aan de slag kunnen om digitale drempels weg te werken. Hiervoor voorzien ze meerdere stappen: de partners communiceren tijdens de uitvoering over het project en de tussentijdse resultaten, stellen de methode en ontwikkelde tools voor in een gebruikersonderzoek, en bevragen netwerkpartners en andere betrokkenen.
Ze ronden het project af met een slotevent waarin de inzichten en resultaten worden samengebracht.
Projectpartners
- Hogeschool PXL
- POM Limburg
- ACV Innovatief vzw
Het project ging van start op zondag 1 juni 2025 en loopt nog tot en met maandag 31 december 2029.
