Circulair bouwen

De bouw is één van de meest vervuilende sectoren. In 2019 was de bouwsector in Europa verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot, 50% van het energieverbruik en 33% van alle waterverbruik. Hoog tijd om hier verandering in te brengen.

 

De sleutel tot succes:de bouwsector transformeren naar een meer circulaire en duurzame economie.Zo’n circulaire economie heeft als ultieme doel om de kringlopen van grondstoffen en materialen te ontsluiten. En zo de impact op het klimaat aanzienlijk te verkleinen.

Een duidelijk afgebakende definitie van circulair bouwen is belangrijk. Hoewel er veel definities rond circulair bouwen zijn, kiezen we voor de definitie van Vlaanderen Circulair, OVAM en de Embuild Vlaanderen:

“Circulair bouwen is circulaire principes toepassen binnen de bouwsector, zoals materialen met maximaal waardebehoud circulair toepassen, kringlopen sluiten, circulaire exploitatie en onderhoud, levensduurverlenging en optimaal ruimtegebruik.”

De evolutie naar een circulaire bouwsector gebeurt bovendien vanuit verschillende invalshoeken:

  • architecturaal
  • bouwkundig
  • economisch
  • juridisch

Waar willen we naartoe?

Circulair bouwen is nog lang niet het nieuwe normaal. Gelukkig zijn er wel al heel wat ingrediënten van het succesrecept aanwezig.

Een toonaangevende en circulaireBouwcampusversterkt bijvoorbeeld de positie van Limburg als koploper voor circulair bouwen in de ruime regio. En dat zowel op het vlak van aantal bouwprojecten, innovaties als samenwerkingen.

Onze missie is om circulair en duurzaam bouwen verder te stimuleren. Dat doen we door multidisciplinair onderzoek en ontwikkeling te faciliteren over de hele bouwketen. Zo gaan we verspilling van energie, materialen en kapitaal tegen.

Hoe willen we dit bereiken?

De komende jaren zetten we in op inspiratie, expertise en innovatie. We tekenen hiervoor drie routes uit met specifieke doelstellingen.

Inspiratieroute:

  • We inspireren bedrijven, regionale overheden, kennisinstellingen en andere partijen om actie te ondernemen rond circulair bouwen.
  • We laten visionaire sprekers en vooraanstaande experten, maar ook lokale bedrijven aan het woord.
  • We brengen bedrijven, overheden, experten en kennisinstellingen met elkaar in verbinding tijdens netwerk- en matchmakingevents.

Expertiseroute:

  • We stimuleren onderzoek en organiseren opleidingen.
  • Organisaties die op zoek zijn naar goed advies helpen we verder en brengen we in contact met deskundigen en experten.

Innovatieroute:

  • Circulair bouwen is complex en omvat verschillende principes. Bedrijven die een innovatievraagstuk of een concrete casus hebben, brengen we in contact met experten en/of kennisinstellingen.
  • We gaan in co-creatie op zoek naar antwoorden, handvaten en best practices. We starten projecten met een hefboomfunctie voor de hele sector. Die projecten kunnen knelpunten wegwerken en hebben een stevige impact op de transformatie.
Publicaties
Manifest Circulair Bouwen Limburg
Download

Dit kan je ook interessant vinden

© POM Limburg 2024
POM Limburg voert het sociaaleconomisch beleid van de provincie Limburg uit.
limburg