Cijfer in de kijker
Limburg op plaats 20 van meest competitieve regio’s in Europa
Limburg prijkt op een mooie 20ste plaats in de recent gepubliceerde Regional Competitiveness Index (RCI). Dat is een ranking die de Europese Commissie elke drie jaar opstelt om de competitiviteit van de Europese regio’s in kaart te brengen. Limburg nestelt zich met die 20ste plek in het kransje van meest concurrentiële regio’s. In vergelijking met de vorige versie van 2019 klimt Limburg vier plaatsen naar boven.
In totaal nam de Europese Commissie 234 Europese regio’s onder de loep. Voor ons land gaat het over de provincies. Aan de hand van maar liefst 68 indicatoren bekijkt de index hoe de regio’s scoren op algemene omgevingsfactoren (zoals infrastructuur, macro-economie, basisonderwijs of gezondheid), de efficiëntie van onderwijs, arbeidsmarkt en marktpotentieel, en het innovatievermogen. De scores op alle indicatoren worden daarbij verwerkt tot een index die toelaat om de regio’s te rangschikken naar hun concurrentievermogen.
Nederland boven
Nederland is in de RCI-ranking duidelijk het gidsland in Europa op vlak van competitiviteit en concurrentiekracht. Onze noorderburen kunnen uitpakken met vijf regio’s in de top 10: regio Utrecht op één, Zuid-Holland op twee, Noord-Brabant op vier, Noord-Holland (met Amsterdam) samen met Flevoland op plaats vijf en Gelderland op acht. Enkel Ile-de-France (plaats 3) vervolledigt de top-5 als niet-Nederlandse regio. De top-10 wordt dan weer aangevuld met de regio Stockholm (6), de regio Hovestaden met en rond de Deense hoofdstad Kopenhagen (7) en ook twee Belgische regio’s. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat in de RCI samen met Vlaams-Brabant en Waals-Brabant als één regio wordt beschouwd, noteert een knappe 9de plaats. En ook Oost-Vlaanderen verovert zich nog net een plek bij de eerste tien.
Alle Vlaamse provincies gaan erop vooruit
Brussel en de Vlaamse provincies doen het trouwens allemaal goed in de recente Europese ranking. Nauwelijks twee plaatsen lager dan Oost-Vlaanderen staat de provincie Antwerpen (op 12) en ook Limburg behaalt een knappe 20ste plek. Enkel West-Vlaanderen valt met een 25ste stek uit de top-20, al wint het wel de meeste plaatsen in vergelijking met de vorige versie van de RCI (+15). Ook Oost-Vlaanderen dankt haar tiende plek aan een forse sprong voorwaarts (+11 plaatsen). Limburg steeg vier plaatsen, de provincie Antwerpen vijf. De Waalse regio’s volgen in de ranking op behoorlijke afstand, al gingen ze er met uitzondering van Luxemburg (status quo) ook wel allemaal op vooruit. Vooral de provincie Luik maakt een heel mooie sprong, met maar liefst 29 plaatsen, van plaats 86 naar 57.
Limburg moet echter wel het onderspit delven van de omliggende regio’s (op uitzondering van de provincie Luik). Antwerpen en Nederlands Limburg komen in de ranking uit op respectievelijk 12 en 13. De Nederlandse provincie Noord-Brabant klimt zelfs op tot plek 4. Aan Duitse zijde staat de regio Keulen op 17, drie plaatsen boven de provincie Limburg. Opvallend is wel dat vooral de Duitse regio’s de grote verliezers zijn in de meest recente RCI-ranking.
Bijbenen op vlak van innovatie, infrastructuur en levenslang leren
Toch is die 20ste plek voor Limburg, zeker vanuit (West-)Europees perspectief een knap resultaat. Voor een groot stuk heeft de provincie dit mee te danken doordat het kan meevaren in het zog van de globale sterke Vlaamse prestaties. Zo hebben binnen de Europese context alle Vlaamse provincies wel een groot marktbereik en een sterk ondernemingsweefsel. Limburg scoort bijvoorbeeld ook heel sterk op het vlak van potentieel marktbereik (plaats 13) en heeft in verhouding ook veel werkgelegenheid in financiële, technische en administratieve dienstensectoren (plaats 25). Ook de mate van technologische paraatheid of digitalisering zit overal in Vlaanderen goed. Waar Limburg wel nog achterloopt op de sterker scorende Vlaamse, Brusselse of Europese regio’s zijn innovatie, infrastructuur, hoger onderwijs en levenslang leren.
Op het vlak van innovatie is er bijvoorbeeld nog heel wat groeimarge in het tewerkstellen van kenniswerkers, inspanningen in onderzoek en ontwikkeling of de werkgelegenheid in technologische en kennisintensieve sectoren. Voor geen enkele van deze indicatoren doet Limburg beter dan een zeventigste plek (op 234 Europese regio’s). Qua infrastructuur loopt Limburg dan weer bijzonder sterk achter in de bereikbaarheid van vlotte treinverbindingen. Daarin komen we zelfs niet verder dan plek 189…
Hoger onderwijs en levenslang leren vormen een derde pijler waar Limburg nog een tandje moet bijsteken om echt tot de topregio’s te behoren. Zo staat Limburg qua aandeel hooggeschoolden in de bevolking nog op de 58ste plaats van de Europese regio’s. Voor deelname aan levenslang leren is dit zelfs een weinig benijdenswaardige 128ste plek.
Zonder twijfel is die globale 20ste plaats voor Limburg een knap resultaat. Het is daarmee trouwens de hoogst genoteerde transitieregio van Europa (d.i. een regio met een BBP per capita dat iets onder het Europees gemiddelde ligt). Toch is er zeker ook nog bijkomend potentieel om de concurrentiepositie nog meer te versterken. Verder inzetten op innovatief en technologisch ondernemerschap, investeren in onderzoek en ontwikkeling én in menselijk kapitaal zijn bijvoorbeeld belangrijke uitdagingen om aan te pakken. En dan kan Limburg mee met de echte toppers.
Voor meer info over de Regional Competitiveness Index kan je terecht op de interactieve webtool van de Europese Commissie. Deze tool laat ook toe om regio’s onderling met elkaar te vergelijken of om detailcijfers voor de verschillende indicatoren op te vragen.
De samenvattende resultaten voor de provincie Limburg kan je hier alvast terugvinden.
Voor meer gedetailleerde sociaaleconomische cijfers voor Limburg kan je steeds contact opnemen met de kenniscel op 011 300 100 of info@pomlimburg.be.
Publicatiedatum: 12 april 2023